Tandläkare skänker 100 000 tandborstar till flyktingar

VÄLGÖRENHET

Efter den senaste tidens upptrappningar i Mellanöstern har det svenska tandborstföretaget Humble Brush beslutat att skänka 100 000 miljövänliga tandborstar till flyktingar. Utdelningen sker i samarbete med organisationen Assyrier Utan Gränser i Nohadra-området i norra Irak dit hundratusentals interna flyktingar flytt från Islamiska staten, IS. Förhoppningen är att genom en möjlighet till förbättrad munhygien bidra till en ökad allmän hälsa hos de som flytt.

– Vi förstår att tand- och munhälsa inte är första prioritet hos flyktingar. Däremot bidrar en god munhygien till en bättre allmänhälsa och kan på lång sikt vara värdefull. Många av flyktingarna i Nohadra bor i mindre byar och har inte tillräcklig tillgång till varken medicin eller hygienartiklar. Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa, säger Noel Abdayem, legitimerad tandläkare och grundare av Humble Brush.

Tandborstarna ska delas ut inom de närmsta månaderna tillsammans med förnödenheter såsom hygienartiklar och medicin. Distributionen sköts av den lokala partnern Assyrian Aid Society Iraq i samband med medicinaktionens ambulerande turer runt småbyarna i Nohadraområdet i norra Irak.

– Att dela ut tandborstar är ett av många projekt vi driver på plats. Hundratusentals flyktingar har de senaste åren flytt till nordöstra delen av Irak och har sedan dess varit flyktingar i det egna landet. Alla förnödenheter behövs, stora som små, säger Sisilya Rhawi, ordförande på Assyrier Utan Gränser.

För varje köpt tandborste skänks en till utsatta barn
Försäljningsvärdet för de 100 000 donerade tandborstarna är nästan tre miljoner kronor. Redan från företagets start 2013 arbetar Humble Brush med välgörande ändamål. Tidigare i år skänktes 2500 tandborstar till Assyrier Utan Gränser som distribuerades ut till flyktingar i Turkiet och Libanon. Genom välgörenhetsorganisationen Humble Smile Foundation doneras en tandborste eller motsvarande munvård till barn i utsatta länder för varje såld tandborste. Tandborstarnas handtag är gjorda av bambu och bryts därför ner på ett naturligt och miljövänligt sätt och behöver därför inte lämnas till återvinning.

För mer information, kontakta gärna:
Noel Abdayem, tandläkare samt grundare och VD på Humble Brush
Tel: 070-799 89 79 Mail: noel@humblebrush.se

Sisilya Rhawi, ordförande på Assyrier Utan Gränser

Tel: 070-485 25 78 Mail: sisilya.rhawi@awbswe.se

Om Humble Brush:

Varje år produceras mer än fem miljarder tandborstar med plasthandtag. Majoriteten av dessa hamnar i deponier och hav runt om i världen. Humble Brush producerar egna, miljövänliga tandborstar med bambuhandtag, världens mest hållbara material. Tandborstarna är naturligt antibakteriella med en nylonborste fri från BPA-toxiner, och finns för vuxna och barn i ett antal olika färger.

Läs mer på: Humblebrush.se, Facebook – Humble Brush

Om Assyrier Utan Gränser:

Assyrier Utan Gränser är en svensk ideell förening som arbetar för att förbättra tillvaron för det assyriska folket (även kallade syrianer och kaldéer) i sina ursprungsländer (Turkiet, Irak, Iran, Syrien och Libanon). Assyrier Utan Gränser bedriver en självständig verksamhet och är partipolitiskt och religiöst obundet.

Våra akuta insatser är inriktade på assyrier, assyriska flyktingar och IDP:s (Internally Displaced People), dvs. interna flyktingar som befinner sig i assyriernas ursprungsländer. Läs mer på: assyrierutangranser.se, Facebook – Assyrians Without Borders.

Taggar
VÄLGÖRENHET