Tandläkaren Vera Alstad åkte till Guinea som volontär

VÄLGÖRENHET

Nyligen återkom tandläkaren Vera Alstad från Guinea efter att ha arbetat två veckor som volontär på sjukhusfartyget Africa Mercy. I Guinea är sjukvårdsbehovet stort liksom behovet av tandvård. För Vera är det hennes åttonde resa till fartyget sedan 2006 och i Sverige arbetar hon som ST-tandläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Det är stor brist på tandläkare i Guinea och befolkningen är en av de fattigaste i världen. När Mercy Ships i augusti i år anlände till staden Conakry hade en tandklinik redan byggts upp på land. Hit kommer många med infektioner de haft under en längre tid och till slut är tänderna så trasiga att de inte kan räddas. Tandläkarteamet på plats drar ut många tänder varje dag, samt utbildar och tränar samtidigt landets egna tandläkare och tandsköterskor. Man instruerar dessutom de patienter som kommer till kliniken för behandling och delar ut material för fortsatt god tandvård på hemmaplan.

Fr v: Mamady, tandläkare från Guinea, Vera, Harma, tandsköterska från Holland, Amadou, tandläkarstudent från Guinea, Mercy Ships grundare Don Stephens och April Pressler, tandsköterska från Tyskland.

Under de tio månaderna i Guinea planerar sjukhusfartyget Africa Mercy genomföra mer än 2 000 operationer för barn och vuxna och behandla över 8 000 patienter på den landbaserade tandläkarmottagning, samt utbilda lokal sjukvårdspersonal i alla Guineas tio regioner.

Vera Alstad är 34 år och fick först höra om Mercy Ships under sin utbildning vid Tandvårdshögskolan i Malmö. Hon skrev en uppsats om biståndstandvård och kom därigenom i kontakt med välgörenhetsorganisationen. Första gången hon besökte fartyget var för tolv år sedan då det var stationerat i Ghana och sedan dess har hon återvänt och arbetat som volontär under några veckor upp till en månad en gång per år.

Vera kommenterar hur det är att vara volontär:
”Jag åker ut som volontär för att tjäna andra och kunna ge tandvård till de som saknar möjlighet att själva uppsöka tandläkare. Det har öppnat mina ögon för de enorma orättvisor som finns i världen. Det är inte alltid lätt eftersom man får se mycket fattigdom och man inser att man inte kan hjälpa alla som behöver hjälp. Men det blir sakta men säkert bättre i de flesta länderna och någon gång i framtiden hoppas jag att volontärtandläkare inte behövs! Jag har hört att volontärarbete är det tuffaste jobbet man kommer att älska (the toughest job you’ll ever love) och det är verkligen sant! Jag skulle varmt rekommendera all tandvårdspersonal att åka ut som volontärer!”

För mer information, vänligen kontakta:
Tomas Fransson, Sverigechef Mercy Ships, tomas.fransson@mercyships.org   Mobil: +46 729 85 07 77
Birgitta Plyhm, PR Mercy Ships Sverige, birgitta@plyhm.se; Mobil: +46 707 77 12 90
Vera Alstad, Tandläkare och volontär, veraalstad@hotmail.com; +46 703 45 55 41

Om Mercy Ships
Mercy Ships äger och driver världens största civila sjukhusfartyg, Africa Mercy, och erbjuder gratis sjukvård till de fattigaste människorna i världen, samt bistår nationer att bygga upp sin egen sjukvårdvårskapacitet och hållbar utveckling genom utbildning. Ombord erbjuds operationer, tandvård och kvalificerad sjukvård som förvandlar en människas liv från onödigt lidande till hälsa och hopp. Mercy Ships har besökt nära 600 hamnar i mer än 70 länder och hjälpt över 2,5 miljoner människor. Omkring 1 000 volontärer från cirka 40 olika nationer bistår arbetet varje år.

 

Källa: Mercy Ship

Relaterat:

Taggar
VÄLGÖRENHET