Tandläkarstudenten som sommarjobbar på fem olika kliniker i Borlänge

karriär

Zeinab Chith pluggar till tandläkare på Karolinska institutet i Stockholm, men flyttar tillbaka till Borlänge i sommar för att praktisera på fem olika tandläkarmottagningar under åtta veckor. Ett unikt upplägg där förhoppningen är att hon ska välja att arbeta i sin hemstad efter examen.

Zeinab Chith och Karin Stoor

Enligt Socialstyrelsen råder det brist på tandläkare i 18 av 21 regioner och Dalarna är inget undantag.

– Det är ett svårt rekryteringsläge inom tandvården i hela Dalarna, och många tandläkare kommer troligen att pensionera sig inom fem år. Därför blev jag glad när min grannes dotter kontaktade mig för sommarjobb som tandsköterska, säger Karin Stoor, tandläkare och verksamhetschef på Stoor Tandvård i Borlänge.

Zeinab Chith är född och uppvuxen i Borlänge och flyttade till Stockholm för tandläkarstudier 2015. Hon är utbildad biomedicinsk analytiker och har ett år kvar till tandläkarexamen och ska nu arbeta som tandsköterska på fem olika tandläkarmottagningar i Borlänge.

– Vi har egentligen inget behov av en tandsköterska just nu, men jag vet hur viktigt det är att få in en fot på arbetsmarknaden och testa yrket i praktiken. Dessutom hoppas jag ju att hon ska lära känna tandvården i Borlänge och känna att det finns lösningar för hennes framtida karriär i hemstaden, säger Karin Stoor.

Måndagen den 17 juni började Zeinab Chiths praktik på åtta veckor. Utöver att arbeta på Stoor Tandvård kommer hon också att praktisera hos tandläkarna Björn Kruse, Mehdi Molana, Birgitta Davidsson och Maria Lettius, mottagningar som alla har olika arbetssätt.

– Jag kontaktade Karin Stoor eftersom hon gör det jag vill göra och det här upplägget är verkligen spännande och intressant. Nu får jag chans att testa tandvårdsyrket i praktiken samtidigt som jag lär mig olika arbetssätt och hur det är att arbeta på en privat mottagning, säger Zeinab Chith, och fortsätter:

– Jag kan absolut tänka mig att arbeta i Borlänge efter examen, även om storstäder är lockande. Många studenter tänker nog var de får mest erfarenhet och då lockar Borlänge, men få vet nog vad det finns för möjligheter utanför storstäderna.

Källa: Praktikertjänst

Taggar
karriär