Tandvård och tandläkare offer för krimininalitet i Sverige och utomlands

Brott

Dansk polis rapporterar att brott mot tandläkarkliniker ökat under första halvåret 2019. Ofta är det organiserade brottslingar som ligger bakom stölderna. Utrustningen, som ofta är mycket dyrbar, försvinner sedan ut ur landet, rapporterar nättidningen SecurityUser. Rapporten återspeglar en internationell brottstrend.

Enligt danska försäkringsbolaget Codan skedde 2017 endast fyra inbrott mot tandläkarkliniker med stöld för över 100 000 danska kronor. År 2018 var siffran 9 och i år är siffran redan 12, med sex av stölderna utförda i juni.

Beställningsjobb

Liknande brott har förekommit i Sverige. 2016 drabbades sydsverige av en våg av inbrott. I ett fall i Ystad gick inbrottsjuvar in i ett tandtekniskt laboratorie och stal fyra specialscannrar. Tjuvarna ignorerade datorer och mobiltelefoner.

“De visste vad de ville ha. Det var någon form av beställningsjobb”, sa ägaren till Ystads Allehanda.

Stal utrustning för 1,7 miljoner

2014 drabbades en tandläkare i Skarpäng mycket hårt, när inbrottstjuvar stal utrustning för framställning av porslinständer. Värdet var cirka 1,7 miljoner kr. Förmodligen hade förövarna läst om utrustningen på mottagningens Facebook-sida och webbplats. Den drabbade tandläkaren sa i media att de som stal utrustningen visste precis vad de var ute efter.

Anställda säljer utrustningen på eBay

En annan typ av stöld som drabbar professionen är när anställda stjäl utrustning och säljer den. Denna typ av stölder tycks vara vanligare utomlands. Från Indien finns flera fall. År 2015 dömdes två före detta anställda vid Storbritanniens allmänna tandvård till vardera nio månaders fängelse. De hade stulit och sålt tandvårdsutrustning för 75 000 brittiska pund, på auktionssajten eBay.

Tandläkare drabbas även av traditionella mer amatörmässiga inbrott. Småtjuvar och missbrukare letar efter datorer, mobiltelefoner, kontanter och narkotiska preparat. Ett uppmärksammat fall ägde rum i Sävsjö 2017, då lustgas stals från en tandläkarmottagning. Lustgas används som partydrog. Felaktig användning kan innebära risker. Därför gick polisen ut i media och varnade förövarna.

Källa: TT, Ystads Allehanda, SecurityUser, SvT, Göteborgs-Posten

FAKTA

Uppmärksammade fall i Sverige:

2016: Flera fall av inbrott mot tandläkare och tandtekniska lab i sydsverige. Tjuvarna uppges vara mycket professionella och handplockar värdefull utrustning.

2016: En 23-årig man påträffas med narkotikaklassade läkemedel, ett kassaskrin och tandläkarutrustning, efter en omfattande stöldturné i Skellefteå.

2015:  Inbrottstjuvar tar sig in i en tandläkarmottagning i Göteborg genom att hugga sig igenom väggen in till en toalett i tandläkarkliniken. De grips på bar gärning när de försöker öppna kassakåpet.

2004: Tandläkarmottagning i Halmstad länsas på så gott som all utrustning vid ett inbrott.

Taggar
Brott