Vällingby Dental gav gratis tandvård i julklapp!

VÄLGÖRENHET

Det är jullov och mellandagsrea i Vällingby centrum. Men hos Mikael Laestander och Maria Doverfall på tandläkarkliniken Vällingby Dental är verksamheten i full gång. Hela dagen har avsatts för att ta emot de människor som lever i hemlöshet och i missbruk i Hässelby och Vällingby.

– Vi kände att vi ville göra något gott. Vi pratade lite om det fanns något vi kunde göra här, nära oss, säger Mikael Laestander.

Fem patienter har redan varit där när vi besöker dem. Två till väntar på sin tur. Alla har kommit in via S:t Thomas kyrka och mötesplatsen Vistet i Hässelby, där anmälningslistor sattes upp några veckor tidigare.

"Helt fantastiskt"

En av patienterna är Lars Johansson som besöker Vistet omkring två gånger i veckan för frukost, friskvård och aktiviteter.

– Jag tror att jag har lite hål på vänster sida. Jag brukar gå varje år, jag har en tandläkare inne i stan. Men det här är helt fantastiskt, säger han.

Utanför rummet där Maria Doverfall tar emot patienterna väntar Carl Erik Mårtensson från S:t Thomas kyrka och Stefan Jonsson, personal på Vistet. De tog tacksamt emot förslaget från Vällingby Dental.

– Vi pratade i diakonin om hur bra det vore om vi fick fram en tandläkare som kunde hjälpa till att sköta tänderna. Nu är vi där. Det är så himla kul. Det är en gåva till de här människorna, säger Carl Erik Mårtensson.

Tuff tid kring jul och nyår

Både han och Stefan Jonsson upplever att behovet av gratis tandvård är stort hos de människor som söker sig till dem.

– Det är en fasa för vissa att gå till tandläkaren samtidigt som det är en ekonomisk fråga, säger Stefan Jonsson.

– En del har inte varit till tandläkaren på tio år, då kan det kännas tungt att gå, fyller Carl Erik Mårtensson i.

De beskriver jul och nyår som en tuff tid för de människor som sökt sig till dem. Men efter dagens undersökningar har stämningen varit lättsam i väntrummet.

– Det har varit så mycket tacksamhet! Glädje. Kramar. Det är inte alltid man får kramar, säger Carl Erik.

Vill se fler liknande initiativ

Maria Doverfall instämmer. Hon har undersökt, röntgat, tagit bort tandsten, polerat och rengjort varje patient.

– Har man sociala problem eller ett missbruk så kommer tänderna inte i första hand. Men samtidigt är det jätteviktigt att ha ett fungerande bett. Man måste kunna äta, prata och det är också estetiskt, om man har ett raserat bett, säger hon.

Nu hoppas både Vällingby Dental, S:t Thomas och Vistet på en fortsättning.

– Tanken är också att det kan bli lite ringar på vattnet, tänk om andra företag kan göra så här en dag om året, säger Mikael Laestander.

 

Källa: Vällingby Dental AB

Taggar
VÄLGÖRENHET