Varsågod och skölj!

Munhälsa

Uttrycket är välkänt sedan 60- talet tack vare de så kallade fluortanterna, som kom till klassrummen under den generella fluorsköljningen i svenska skolor och som pågick fram till början av 90-talet. Klorhexidin har funnits lika länge och flitigt används som antiseptikum inom tandvården. Nu kommer en ny generation klorhexidinprodukter från Curaprox, som har en naturligt förbättrad effekt: PERIOPLUS+ med CITROX®.

Grunden till bra tandvård.

Maryam Pourmousa är tandläkare, specialist inom parodontologi och implantologi och klinikchef på Wasa Tandklinik i Stockholm.

 

 

– Jag anser att en god parodontal status är grunden till framgångsrik tandvård och en god munhälsa. Därför förklarar jag för mina patienter hur viktigt det är att först säkerställa att tandköttet och övriga stödjevävnader är friska, innan man går vidare till mer omfattande behandlingar och eventuella dyrare lösningar.

I samtal med sina patienter jämför Maryam den grundläggande behandlingen av eventuell tandlossning med ett husbygge. Bygger man ett hus utan att ha säkrat grunderna så kan man räkna med att huset faller.

– Vi jobbar aktivt med motiverande samtal för rökavvänjning. Det finns för mig mer än tillräckligt med underlag som påvisar att rökning starkt och negativt påverkar munhälsa. Har man haft parodontal sjukdom och röker kan man tyvärr inte räkna bort ett recidiv. Därför måste vi utesluta alla möjliga bidragande faktorer. Jag opererar exempelvis inte rökare.

-Det är kanske just vårt övergripande arbetssätt som gör att nästan inga av våra patienter får periimplantit, säger en bestämd men glad och ödmjuk Maryam.

Förutom de specifika behandlingsåtgärderna är Maryam och hennes team mycket noggranna med att ta fram och implementera ett individuellt anpassat stödprogram. De säkerställer att kommunikationen med tandhygienisten, för behovsanpassad professionell rengöring och munhygien kontroll fungerar till 100 %.

 Klorhexidin – ”Golden Standard”.

Kemisk plackkontroll – eller biofilmkontroll – som man börjar referera till, siktar i första hand till att lindra och förebygga sjukdomar i munhålan. Det har varit aktuellt sedan Antiken där både grekerna och romarna har använt sig av olika medel, såsom myrra, ättika och även alkohol (vin!) för att skölja munnen.

Nuförtiden finns det en uppsjö av antiseptiska medel däribland essensoljor, cetylpyridin-klorid, zink, triklosan och klorhexidin, med flera. Dessa produkter används som ett komplement till den dagliga munhygienen och även som ensamt medel, i förebyggande eller behandlande syfte, vid vissa specifika fall, såsom vid klorhexidinsköljning efter parodontal kirurgi där man ofta har svårt att borsta tänderna.

För sina kraftfulla antibakteriella egenskaper och för sin substantivitet anses Klorhexidin vara referensmedel inom kemisk plackkontroll. Biverkningarna såsom smakförändringar och tandmissfärgningar förekommer, beroende på klorhexidinens koncentration och användningslängd. Biverkningarna är dock övergående och därför väger fördelarna över nackdelarna.

Föll först för tandborstarna.

Maryam Pourmousa, som inte har något jäv relation till Curaprox, kom i kontakt med företaget och dess produkter när hon deltog i mässor och kongresser utomlands, långt innan Curaprox hade etablerat sig i Sverige.

– Jag fastnade direkt för tandborstarna och mellanrumborstarna sedan upptäckte jag deras klorhexidin-produkter säger Maryam och fortsätter:

– Min erfarenhet med Curaprox nuvarande klorhexidin-munskölj är att den smakar bättre och dessutom ger mindre missfärgningar.

Munsköljning med klorhexidin, 2 gånger om dagen, under de första två veckorna efter en operation – d.v.s. under den perioden patienterna har svårt med tandborstning – är vanligt förekommande i Maryams patienters stödprogram.

PERIOPLUS+ – Klorhexidin naturligt förbättrad med CITROX®

Curaprox nya klorhexidinprodukter, som lanseras nu i Sverige under varumärket PERIOPLUS+ består av munskölj i olika styrkor, parodgel och tandkräm. De har en snabbverkande och långvarig effekt.

Alla innehåller Citrox – ett naturligt extrakt från pomerans med effektivt antibakteriella, antioxidantiska och antiinflammatoriska egenskaper. Citrox svälter bakterier och virus genom att binda, för dem nödvändiga lösliga proteiner.

– Citrox har en så kallad ”kill rate” på Log 5 (99,999 %) mot normalt Log 2 (99 %) för munhygienprodukter. Klorhexidin i kombination med CITROX® är bevisat effektivare än enbart Klorhexidin, säger Olle Nilsson som är VD för Curaprox i Sverige.

Olle berättar att Tandvården kan välja på styrkor från 0,05 % klorhexidin – för långvarig behandling – till 0,20 % klorhexidin som är idealisk för kort och effektiv behandling, före- och efter kirurgiska ingrepp.

– Tack vare sin goda smak och minskade biverkningar, hjälper dessutom PERIOPLUS+ med följsamhet fortsätter han.

PERIOPLUS+  är Curaprox stora nyhet på Swedental 2019.

– Kom gärna förbi vår monter A06:40 på utställningen. Där kan man smaka på våra produkter, få information kring PERIOPLUS+ samt ta del av våra exklusiva mässerbjudanden, avrundar Olle.

Curaprox är ett varumärke för munvårdsprodukter från Curaden AG med säte i Kriens, Schweiz.

Curaprox sortiment består bland annat av tandkrämer, tandborstar, mellanrumsborstar och el-tandborstar.

Produkterna finns i över 70 länder på alla 5 kontinenter.

Konsumentdistribution i Sverige sker idag genom 4 olika apotekskedjor: apotea.se, Apoteket AB, Apoteksgruppen och Apoteket Hjärtat samt skönhetsprodukts-kedjan LYKO och Curaprox webbshop.

* iTOP – Curaprox individuellt tränad oral profylax – seminarier.

 

Källa: www.curaprox.se

Taggar
Munhälsa