Volontärarbetar på världens största sjukhusfartyg

VÄLGÖRENHET

Elisabeth Levin är tandsköterska på Citytandläkarna i Borås. Sedan en tid tillbaka är hon ute på sitt livs äventyr och volontärarbetar på sjukhusfartyget Africa Mercy som drivs av globala välgörenhetsorganisationen Mercy Ships. Skeppet ligger just nu för ankar i västafrikanska Benin.

Elisabeth Levin tillsammans med tolken Elise och tandläkaren Nick

Africa Mercy är världens största sjukhusfartyg och tack vare skeppet och dess besättning får Benins invånare gratis hälso- och sjukvård. Verksamheten drivs av volontärer från hela världen och Elisabeth Levin har kollegor från bland annat Tyskland, USA, Peru, England, Ghana och Kongo.

– Det är mellan 350 och 450 personer från omkring 35 länder ombord samtidigt. Vi får ingen lön och alla betalar för resa, mat och husrum. Även de som arbetar här i flera år. Det finns alla sorters yrken här, från läkare och sjuksköterskor till vakter, receptionister, ingenjörer och kockar. Cirka 50 barn bor också här med sina föräldrar och därför finns det både förskola och skola, säger Elisabeth Levin.

Det här är första gången som Elisabeth Levin arbetar som volontär. Hon valde att testa efter att ha läst artiklar och sett TV-inslag om organisationen. Det hjälpte också att hennes make – som är operationssjuksköterska och med på båten – hade arbetat med en narkossjuksköterska som varit med på skeppet flera gånger.

– Det bidrog att hon var så laddad att komma tillbaka till skeppet. Vi känner henne båda och det lockade att vi kunde bidra med våra respektive yrken, säger Elisabeth Levin, och fortsätter:

– Både jag och min make fyllde 50 år förra året och ville ta en paus från våra jobb. Tänka över livet lite och stoppa ekorrhjulet. Vi ville göra något mer än bara vara lediga, så då var tre månader på sjukhusskeppet lagom. Det lockade oss mer än en resa till USA eller Thailand. För oss är det här ett större äventyr.

Varje tandvårdsteam består av tre personer – en tandläkare, en tandsköterska och en tolk – och målet är att behandla omkring 15 patienter per team varje dag. Som tandsköterska på skeppet är Elisabeth Levins roll att assistera tandläkaren, göra rent stationen mellan patientbesöken och hela tiden fylla på med material.

– Tandhälsan är generellt dålig, men varierar också kraftigt. Värk är det vanligaste bekymret, men också trasiga tänder. Varje dag träffar jag patienter som måste haft värk i många år. Det är tänder som är fulla med karies och oerhört mycket tandsten, berättar Elisabeth Levin.

Att vara volontär på ett sjukhusskepp i Afrika är ingen semester, utan ett utmanande äventyr som ställer höga krav på kunskap och mod.

– Våra vänner och vår familj hyllar oss nästan som hjältar. Det känns lite overkligt. Jag är bara en vanlig människa som ville testa vingarna lite.

Elisabeth Levins tre bästa tips om volontärarbete inom vård och omsorg:

– Om du ska arbeta med människor från olika länder – var beredd på kulturkrockar och att man gör på olika sätt. Var öppen och nyfiken. Tro inte alltid att ditt sätt är bäst.

– Fokusera på patienten och det sammanhang du är satt i och inte på dig själv.

– Träna extra på engelskan om du är 50+. Jag visste inte ens vad pincett hette på engelska.

Om Mercy Ships

Africa Mercy drivs av organisationen Mercy Ships, som är en global välgörenhetsorganisation. Sedan starten 1978 har organisationen besökt 570 hamnar i 72 länder, bland annat Liberia, Benin, Sydafrika, Sierra Leone och Kongo och hjälpt över 2,5 miljoner människor. Mercy Ships genomför också lokala utvecklingsprojekt med inriktning på vatten och sanitet, utveckling av infrastruktur och jordbruk. Läs mer på www.mercyships.se.

 

Källa: Praktikertjänst

Taggar
VÄLGÖRENHET