William P. Magee och Kathleen S. Magee, odontolgie hedersdoktorer (ODhc)

Personnytt

Till odontologie hedersdoktorer utses tandläkaren och plastikkirurgen William P. Magee och sjuksköterskan och kuratorn Kathleen S. Magee. 1982 grundade de välgörenhetsorganisationen Operation Smile vars verksamhet syftar till att behandla barn med ansiktsdeformiteter i låg- och medelinkomstländer.

Hedersdoktorer

Insatserna riktas mot barn som föds med läpp-, käk-, och gomspaltsdefekter, vilket inte sällan leder till att dessa barn dör på grund av näringsbrist i tidig ålder eller att de göms undan så att de varken får skolgång eller ett vanligt socialt liv. Med stöd av generösa givare och medicinska volontärer har organisationen hittills opererat över 200.000 barn, utan kostnad för deras familjer. Behandlingen har även omfattat nutritionsrådgivning, lekterapi, talträning och tandvård.

Operation Smile är idag en världsomfattande humanitär organisation med centrum i Virginia Beach, Virginia, USA. Den utgör ett globalt nätverk av stiftelser med verksamhet i över 60 länder. I Sverige finns Operation Smile sedan 2010, med cirka 200 volontärer från olika vårdyrken. Många av volontärerna är verksamma vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Hedersdoktorerna promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 23 maj 2014 och kommer då att ta emot doktorshatt, diplom och ring av dekanus för forskning som ett bevis på sin nya värdighet.

Källa: KI

För mer information om Operation Smile ››

Taggar
Personnytt