Benchmarking på hög nivå eller låna idéer av de som är bäst

Jag tycker att det finns mycket att lära hos vissa stora laboratorier i olika delar av världen. Många är bra på marknadsföring, utbildning, ofta metodutbildningar, logistik, kvalitet och uppföljning. Listan kan göras mycket lång. Det finns ofta guldkorn att ta med sig till sitt egna lab, litet som stort. Det lilla labbet har inte råd att anlita eller ha anställda som t.ex. sköter marknadsföringen men man kan lära av de stora labben som ibland har flera avdelningar som bara arbetar med reklam och marknadsföring.

Vår första kontakt som ägare till ett litet lab var med Glidewell Laboratories i USA. Vi fick en mängd idéer när vi var där och det besöket kom att prägla oss väldigt mycket. Vi lärde oss saker som vi tyckte var enastående och vi fick även kontakt med John Ness PTC. Att skaffa sig metoder är något alla borde vara intresserade av, även i dag. Detta var i mitten på 1980-talet och Glidewell är fortfarande ledande och dessutom USAs största lab. Se mer om Glidewell här 

Glidewell var först med att köra två kvaliteter på sitt lab. Den översta våningen i byggnaden användes för High estetic och där arbetade de duktigaste porslinsteknikerna. Glidewell blandade inte normal produktion med högestetiska arbeten, vilket jag tycker är riktigt. Det finns en skillnad i skicklighet mellan olika tandtekniker. Dessutom såg företaget det som ett sätt att positionera sig, vilket gav dem högre intäkter.

Det engelska labbet PDS Dental Laboratory är ett av de bättre laboratorierna i England. Kvaliteten är annars ganska låg på vissa stora lab i England på grund av den nationella tandvårdsförsäkringen Dentplane. Vill du veta mer om PDS?
Se deras film.

DentCare i Indien Jag kom till DentCare i Karala för att utbilda Dentcares porslinstekniker. Det laboratoriet har ett imponerande utbildningskoncept för sin personal där vi har mycket att lära. De skickade sin personal på olika kostsamma Masterkurser i Tyskland. Detta var 2008 och då arbetade ca 350 personer på labbet och alla i personalen var släkt. Släktskapet garanterade att man klarade sig från strejker, vilket annars är ganska vanligt bland indiska lab.

Det fanns ytterligare två stora lab i Indien, ett i Mumbai och det andra i en stad ca 10 mil därifrån. De hade ett antal fantastiska tandtekniker, riktiga ”copycats”, bland de bästa jag sett. I ett land som Indien finns det ju många att ta av, totalt ca 4 miljoner tandtekniker, och det är ett vitt spann med allt från Bollywood-teknikern till den som sitter på gatan. Alla konsumentgrupper tillgodoses!

Det kinesiska laboratoriet Modern Dental Labs är världsledande i dag med sitt nya lab i Shenzhen. Där kommer 6000 personer att arbeta. De har en imponerande kvalitet för att vara ett så stort lab. Se en film om Modern Dental Labs
Man blir inte så stor om man inte är bra!

På Filipinerna finns tre stora lab. Ett av dem är tysktägt och heter Eco-dental och finns på nätet .

Det finns stora lab över hela världen och alla är förstås inte inriktade på högestetik. Det gäller därför att hitta det lab som passar en själv bäst.

Jag brukar göra studiebesök om jag vet att det finns något intressant lab i närheten av där jag befinner mig. Det är ett bra sätt att få idéer och lära känna marknaden. Vissa saker måste man göra själv för att bli inspirerad. Nästa studiebesök blir till ett lab som ligger på gränsen mellan Tyskland och Holland. Det är världens största digitala lab med enbart digital produktion.

Gör ett besök hos någon som du tror passar dig. Man behöver inte uppfinna hjulet två gånger!!

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Senaste inläggen