Det är inte lätt att vara visionär och först med saker

Människor som vågar stå upp för sin sak är ovanliga i dagens Sverige. De få som finns vill jag hylla eftersom det vore så trist utan er!

Men det är inte lätt att vara visionär och först med saker! Man möts ofta av rädslor för väldigt få är bekväma med det nya.

Det värsta som finns är människor som har starka åsikter trots att de inte ens har satt sig in i saken och ändå kommer med hundra anledningar till varför man inte skall göra saker på ett nytt sätt. Frågan är om de är rädda eller om de inte orkar sätta sig in i det nya. Förmodligen vill de att allt ska vara som vanligt.

Vi människor är inte så förändringsbenägna.

En visionär har det aldrig lätt. Ta t.ex tandläkare Gordon Meland. När han kom med sin metod att preparera snabbt och arbeta rationellt var det många som förfasade sig över detta och menade att om man arbetar snabbt så är det antagligen dåligt. Själv känner jag till många som arbetar långsamt men inte så bra. Det finns naturligtvis gränser uppåt och nedåt. I Gordons fall gick det till och med så långt att man såg till att det fanns folk från Socialstyrelsen på hans kurser som skulle undersöka om han var oseriös. Det roliga var att Gordon och representanten från Socialstyrelsen blev otroligt goda vänner och hade samma syn på hur tandvården skulle rationaliseras! Som det kan gå.

Jag har sagt det förr och säger det igen – inget kommer att bli som det varit men det kommer förmodligen att bli bättre.  Hur snabbt saker sker beror på hur mottaglig man är för förändringar! Om man vill och orkar så kan man dessutom ha ett finger eller varför inte hela handen med i utvecklingen.

Till sist vill jag önska mina läsare en riktigt skön och vilsam sommar!

Bodel

733 (1)

Bodel Sjöholm (till vänster) önskar en skön sommar,
här med tandläkare Annica Hilliges, Linköping.

 

PS. Varför inte överväga att donera dina organ. Om det händer dig något så är det positivt att få ett nytt organ från någon annan men då måste man kanske också vara beredd att ge! Gå in på www.livsviktigt.se DS.

Tanumsdagarna arrangeras av Dentalringen i liten skala för er som vill träffa kollegor och kanske planera kurser och resor tillsammans, 12-13 september. Se program.

Senaste inläggen