Det var bättre förr! Jag trodde aldrig att jag skulle skriva de orden.

105 tandtekniker och 60 utställare hade anmält sig till Tanumsdagarna 2013 och det är tyvärr inte tillräckligt många för att köra evenemanget.

 

Vi är ett litet gäng som arbetat ideellt med detta, inte för vår egen skull utan för branschen.

Som tandtekniker hyllar jag de 105 som anmält sig men även Johann och Daniel Siitam plus Ingemar Danielsson som har lagt ner tid på förberedelserna.

Hade vi fått lite hjälp, t.ex. en annons i Tandteknikern eller genom att varje utställare ordnat var sin deltagare hade vi varit i hamn. Detta är ändå tandteknikernas ansvar och kanske de stora labben som alltför sällan väljer att skicka sina anställda på externa event.

Oengagerad kår? Ja, efter att ha talat med utställare och sett resultaten från mötet i Jönköping där Tandteknikerförbundet hade sitt stora jubileum med totalt 100 deltagare på dagen och 60 på middagen, där hälften var utställare, så kan jag bara säga en sak! Vår yrkeskår visar väldigt dåligt engagemang!

Det är bra om man hjälps åt och kommunicerar inom branschen men det verkar som alla ser sitt arbete som en tävling och ren konkurrens.

Vi borde vara glada för det som görs men till sist måste vi själv visa intresse för att lära, utbyta erfarenheter och umgås.

Det är kanske onödigt arbete att ordna event för tandtekniker? Vi vill kanske inte ha fortbildning på detta sätt?

 

Det var bättre förr!

Jag kommer ihåg ett år på Swedental där Tandteknikerförbundet hade ett avtal med A-C Nackstad och medarbetare på Tandläkarförbundet om att vi skulle få en del (en mindre procentsats, jag tror det var 35 % av intäkterna). Det året hade vi över 360 betalande tandtekniker till det vetenskapliga programmet och på den stora festen på Berns var det fullsatt. Tala om engagemang! Så många har det aldrig varit varken före eller efter. Tyvärr bestämde sig Tandläkarförbundet redan året efter att inte fortsätta detta samarbete.

 

Det är genom att möta andra människor som vi utvecklas!

Det skall vara en belöning att få åka till Swedental, årets höjdpunkt, när man gjort ett bra arbete.

Men de sista åren har också Swedental tappat besökare, Det är dags att tänka nytt. Man har inget att förlora.

Bilda en grupp som förutom branschfolk också innehåller kompetens från t.ex. reklam- och eventbranschen, talarforum m.fl. för att utveckla nya grepp för Swedental.

Årets tema är Estetik, ett ämne som intresserar många av oss tandtekniker. John Besford och David Winkler har framträtt i Sverige förut. John Besford har varit på Tanum och på andra kurser och David Winkler var väldigt engagerad i SAED när han bodde i Danmark. Vi har sett dem, de är mycket kompetenta och värda att se en gång till. Men varför inte locka hit föreläsare som aldrig varit här och som är världsledande inom sina respektive fackområden, då skulle säker många medlemmar ur SACD gärna delta. Stora namn inom estetik är t.ex. Galip Güriel från Turkiet, Gerard Chiche från USA och Guiseppe Alois från Italien. Listan kan göras lång men ett nytt publikdragande namn skulle säkert vara på sin plats!

I USA har man ofta ”morningsessions” för att alla skall vara på plats tidigt på dagen. Vi skulle t.ex. kunna ha Christer Fugelsang, tänk vilken publikmagnet!

 

Tänk en ny tanke!

Bodel

Senaste inläggen