Digitalt kul och översitteri

Efter tre digitala dagar i Köln på IDS är jag och mitt ressällskap exalterade! Det pågår en fantastisk utveckling och våra yrken kommer inom en snar framtid att se helt annorlunda ut. Och det gäller alla i teamet. De som arbetar på ett traditionellt vis måste snabbt tänka om annars kommer de aldrig att komma ifatt det högteknologiska flow som vår bransch befinner sig i. Nu handlar det om att vara förändringsbar.

Den snabba utvecklingen gäller också många etablerade tillverkare, t ex Cendres+Métaux (C&M), som nu har kommit med nya intressanta produkter. De har tidigare nästan bara livnärt sig på metaller så det gällde att hitta nya produkter.

Man kan också tydligt se att det är en annan typ av dentala företag som är mer framgångsrika i dag än för några år sedan nämligen de som arbetar med cad/cam och produkter inom det området. Det ser jag också tydligt när jag hanterar sponsorer för Oraldesign.

 

Przemek Seweryniak i 3Shapes monter på IDS

Vi hade tillfälle att se Przemek Seweryniak i 3Shapes monter och han gjorde väldigt bra ifrån sig! 3Shape är verkligen ett av de stora företagen i dag. Jag hörde någonstans att bland de företag som driver branschen finns 3Shape på topp 10-listan. Det förstår man för var man än går så dyker namnet upp. Bra marscherat!

Przemek Seweryniak i 3Shapes monter på IDS

Utvecklingen är svår att stoppa. Vissa blir oroliga medan andra tar till sig det nya. Det ska bli spännande och följa utvecklingen framöver.

En stor grej på IDS är det sociala. Väldigt trevligt. Willi Gellers/Creation´s stora party för tandtekniker och tandläkare är det rätta stället om man vill bygga upp sitt nätverk när det gäller ”speakers”. C&M vip var också speciellt och så förstås ”sista natten med gänget”. Man behöver också få skratta och ”just have fun”.

Jag blir glad när jag ser denna bild på Facebook som visar att förbundet till slut gör något åt sitt kvalitetssystem. Det blir bra om alla svenska laboratorier har ett trepartssystem som kontrolleras av en oberoende instans och är förberedda för framtiden.

Sedan undrar jag vad tandteknikerna tyckte på Tandteknikermötet i helgen?

Ska vårt yrke anses likvärdigt med mattläggare och rörmokare (enligt inlägget på Vi tandtekniker på FB)? Personligen tycker jag att om vi arbetar med specialanpassade medicintekniska produkter som skall användas i kroppen på människor bör vi lyda under Socialstyrelsen/Läkemedelsverket. Det är en viss skillnad mellan tandteknik och att installera toaletter/rör.

Den som lever får se om det blir auktorisation eller ej.

Johanna Ene skriver i sin blogg att vi ska tillåtas vara ifrågasättande och obekväma. Det tycker jag är helt korrekt om man vill ha en sund diskussion. Nu finns det personer som ägnar sig åt att eliminera att alla skall få tycka vad de vill med att ifrågasätta vad de gillat eller tyckt. Alla har rätt att ha en åsikt så sluta vara översittare!

Glad påsk!

Bodel
bodel@oraldesign.se

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

  • Bodel och Öygunn Molaug, tandtekniker hos Ole Petter Våge

  • Willi Geller och Calle Svensson, Karolinska Institutet

  • Tandtekniker Von Grow, grundare av Damaged Goods och DTG, USA, med Bodel

  • Tandtekniker Åsa Malmberg och Pernilla Raanaes, Oral estetik och Bodel

Senaste inläggen