Ge och du får tusenfalt tillbaka

2019 blev ett väldigt kul och bra år. Träffar med medlemmar i Oraldesign i olika länder, möte med gamla arbetskamrater och samvaro med kära vänner bidrog till att det blev ett händelserikt och givande år.

 

IDS är alltid framtidsinriktat och man får möjlighet att se alla nyheter och åt vilket håll vi är på väg i vår bransch. Men lika viktigt är att skapa nya kontakter och odla de gamla. Vi i Oraldesign letar alltid medlemmar och IDS är en bra plattform.

Willi Geller har alltid sitt ”Cheese & wine party” och där träffar man alla fantastiska tandtekniker och tandläkare inom den dentala sfären som gillar teamwork och har hög estetik som mål. I dag har Oraldesign ca 130 medlemmar från 33 länder.

Konklusion: Åk på mässor och träffa kollegor!

 

I somras kändes det viktigt att träffa vännerna i Sverige. Det blev en studentfest, flera stora högtidsdagar, midsommarfirande och bröllop. Även om det är lite långt väg att resa så är det kul och definitivt värt lite besvär för att få träffa sina goda vänner.

På väg till en segling i Kroatien med vänner gjorde vi ett litet stopp på vägen och besökte en Oraldesign-medlem som bor i Fossano, Italien, nämligen Enrico Rolandone. Han har ett otroligt fint lab som är inrymt i ett gammalt stall, väldigt coolt. Det är alltid inspirerande att träffa ambitiösa människor och se deras livsverk så jag brukar passa på att besöka olika lab när jag är ute och reser.

I år har jag också träffat två gamla arbetskamrater från förr. Vi arbetade ihop för 30 år sedan och har inte setts på 25 år men det var som om vi bara hade varit borta från varandra i några veckor. Lite senare träffade jag också gamla vänner från min period på Nobel Biocare, där jag jobbade internationellt, och vi har en pågående kontakt, vilket är jättekul.

Var rädd om dina vänner!

Jag var också med om en superkul arbetshelg med Willi Geller, Bassam Haddad och Fabio Clementi med flera. Även i en ideell organisation är det mycket arbete och vi, oftast jag och Willi, ses för att utvärdera var vi ska ha våra stora öppna möten. Medlemmarna blir bara fler och det medför en del arbete. Men det man får tillbaka är ovärderligt, bl a vänskap, ett ständigt lärande från de bästa och att ha kul tillsammans.

På Swedental i Stockholm ägnade jag mig helt åt att vara mentor till två unga tjejer som jag tror kan förändra mycket i sin yrkesgrupp i Sverige. Det är väldigt inspirerande.

Konklusion: Det är gott att kunna ge tillbaka till ett yrke som varit så roligt!

Jag räknar med att 2020 ska bli ännu bättre och mycket roligare om det nu är möjligt.

Jag har redan börjat förbereda för Oraldesigns Member Meeting i Spanien 2020. Det ska bli ett stimulerande möte där medlemmar kan mötas och utbyta idéer! För att inte tala om Oraldesigns symposium i Bayern, Tyskland, 2021, som ska bli något alldeles extra!

Som ni se har jag fullt upp med ideellt arbete. Jag trodde kanske att det skulle bli lite lugnare när jag blev pensionär. Nu blev det inte så men numera har jag förmånen att välja det som är kul och kan strunta i trista saker. Det är lättare att säga ja till mycket när man är ”pancho”.

Att gå i pension i tid när man fortfarande har kraft att göra saker som man längtat efter borde vara alla förunnat.

Till sist vill jag tacka alla mina läsare och önska er alla en God Jul och ett Fantastiskt dentalt år 2020!

 

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Senaste inläggen