Gränslöst samarbete

Vi som deltog i SACD-mötet i Malmö för ett tag sedan hade äran att lyssna till Galip Gurel, en fantastiskt skicklig tandläkare och tandtekniker. Han tog med oss på en resa när han behandlade sina patienter, en virtuell resa där hans tandteknik ständigt for över hela världen i form av filer som han skannat. Ett av fallen åkte tur och retur Brasilien.

Dessa duktiga kliniker låter sig inte längre begränsas av något så simpelt som en gräns mellan länder.

I juni kommer Dr Douglas Terry från Texas, USA till Sverige och föreläser. Han arbetar på samma sätt som Galip Gurel, men om möjligt ännu mera globalt.

Det finns inga avstånd längre eller som man säger i Tyskland ”Die Welt ist ein Dorf”.

Det intressanta är att bara för att man inte är en fyrkantig person så släpper man inte på sina ideal om t.ex. tandteknik. Det är kanske till och med så att man ser möjligheter att förbättra saker på ett annorlunda sätt och att man faktiskt ser det i ett större perspektiv, som t.ex. en utveckling av stordrift i Sverige. Det finns stora lab som är duktiga på detta men de är få. Ett av de första företagen som dök upp var Glidewell Dental Labs i USA.

Det är bra att resa och faktiskt själv se hur det fungerar i andra länder och idag är det enklare än någonsin att få kontakt med andra om man vill.

Jag fick en app tillskickad mig från USA för träning i CAD/CAM i olika faser och med olika system. Helt otroligt bra! Det är utbildningsföretaget PTC/Blue Dolphin i USA som ligger bakom. De är absolut ”outstanding” på träning och metoder för laboratorier. Gå gärna in och titta på hemsidan http://www.ptcdental.com/

 

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och Country Manager för Elysee Dental.
Hon är också International President för Oral Design International Foundation.

Senaste inläggen