Hur hanterar vi tandtekniska avtryck i Coronatider? Något vi måste vara försiktiga med?

Så länge vi i branschen fortfarande använder avtryck som inte är digitala vore det omtänksamt och ansvarsfullt om vi som arbetar med dessa har möjlighet att skydda oss extra mot smitta. Det gäller såväl Corona och Hepatit, som HIV, TBC och andra virus. Min tanke är att om man misstänker att en tandtekniker/ett labb skall ta hand om ett avtryck och avtrycket kan innehålla smitta bör man på något sätt signalera det tydligt med en speciell märkning.

Jag har själv varit med om att avtryck redan har gått in i produktionen när någon upptäckt att det står att patienten misstänks ha eller har en smitta som kan påverka oss. I ett fall fanns informationen inkorporerad i beställningen/arbetsbeskrivningen och det var lite sent. Istället borde det ha varit det första vi sett.

Visst är det underligt att det inte redan finns någon märkning?

Det vore väl fantastiskt om vi kunde enas om en dekal så att vi kan skydda varandra från onödig smitta i Sverige?

Hannah Sjöholm har tagit fram en dekal som kan laddas ner och användas fritt. Fäst dekalen överst på påsen/asken som det tandtekniska arbetet ligger i eller på ordersedeln så att den syns. En dekal/klisterlapp som signalerar att det är ett riskfyllt avtryck visar att vi är rädda om varandra inom tandvården. Den här dekalen kan vi använda tills något annat kommer!

Det borde väl inte vara så svårt?

Det var roligt att min förra blogg ”Vem vill ha brunt tandkött? Inte alla men några.” rönte så stort intresse hos många inom det dentala fältet. Tack för alla samtal och kommentarer.

Jag kontaktade några producenter angående gingivafärger, bland annat IvoclarVivadent, och de rekommenderar sitt nya gingivamaterial som verkar vara bra och lätthanterligt. Ring dem om ni vill ha ytterligare information utöver det som finns på deras hemsida.
Gå också in och titta på filmer på YouTube: https://www.ivoclarvivadent.com/en/p/laboratory-professional/sr-nexco-paste

Det vore UTVECKLANDE för protesarbeten över hela världen om någon producent tog fram fem grundfärger för protesbas, till exempel rosa för Europa, lilablå för Asien, rosabrun för Afrika och ytterligare två färger för att täcka upp alla människors olikheter när det gäller gingiva.

Det ligger i tiden.

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Senaste inläggen