I Landet Lagom där jag bor

I landet lagom får ingen sticka ut och alla skall vara lagom.

Med tanke på förra bloggen så skulle jag vilja förtydliga mig. Det är väldigt viktigt med förebilder och gärna väldigt duktiga sådana för även om alla inte har möjligheter eller förutsättningar att bli lika bra som dem så är jag säker på att ribban höjs radikalt.

Med Lagom som ledstjärna blir man inte bra eller bäst bara Lagom.

 

Jag brukar säga att om man omger sig med duktiga människor så blir man duktig själv och vise versa. Stanna inte på ett ställe utan höj ribban hela tiden om du vill utvecklas.

Det är också viktigt med variation och att inte fastna i ett spår. Lyft gärna blicken mot övriga världen och se vad de gör som inte vi gör.

Jag anser att alla i branschen skall verka för hela teamet. För att göra ett bra arbete behövs både tandläkare, tandhygienister, sköterskor och tandtekniker.

 

När jag såg programmet till årets AACD (American Academy of Cosmetic Dentistry) möte i Seattle blev jag beklämd, speciellt med tanke på att vi inom estetisk tandvård eftersträvar att arbetet mellan tandläkare och tandtekniker skall vara så bra det bara går. Vi vet att det gynnar patienten och det är själva poängen. Då väljer AACD att i princip inte ha något program för tandtekniker på sin årliga konferens! Jag mötte flera av de aktiva tandteknikerna från AACD i Köln och de tyckte det var tråkigt med denna approach (beror säkert på styrelsesammansättningen). Efter att ha varit med på AACD i flera år tycker jag att programmet i princip är detsamma år efter år.

 

Jag tror att plånboken bestämmer för mycket i denna organisation, speciellt när man känner till upplägget. Enkelt förklarat hyr man ett stort ställe som hyrs ut till olika dentalbolag som i sin tur engagerar och avlönar sina egna föredragshållare. Visst tjänar man pengar på detta. Istället borde man se till att få inflytande över vad som skall visas och vilka som skall tala. Många föreläsare är värda att höras mer än en gång, men som sagt, när man varit där 6 -7 gånger är det inte för kursutbudets skull som man återvänder.

 

Varför inte söka nya jaktmarker när det gäller event och kurser? Varför begränsa sig till något speciellt? Själv har jag varit på två stora möten i Japan och det var annorlunda på många positiva sätt.

Det är också lärorikt att se hur andra arbetar! Jag har varit nästan överallt i världen och vart jag än åker så är maskinparken densamma, arbetsmetoderna nästan alltid samma men förutsättningarna är olika! I Sverige tycker vi ofta att vi kan allt men i länder som t ex USA eller Indien sitter man tyst och försöker lära sig så mycket det bara går. Attityden är annorlunda och kunskap tas inte förgivet.

 

För att lyckas med något så måste man vilja saken till 100 % och vara fokuserad på att nå sitt mål.

Ägna en del av din sommar åt att planera ditt yrkesliv, ditt liv eller något som du gärna skulle vilja göra. Det är aldrig rätt tid men gör det ändå och du kommer att uppskatta det. Efteråt märker man att allt kommer till användning någon gång i livet! Det är bra att vara bred i sitt yrke men att också att intressera sig för andra saker som gör att man kan få arbeten som man inte ens tänkt på!

Ha en skön semester med många nya tankar! Omge dig med energigivare!!!!!

 

/Bodel

Senaste inläggen