Just Du kan ha gjort skillnad i mitt liv

Jag skulle vilja säga ett stort tack till mina mentorer och vänner som har varit med mig från början av min karriär men även ni som kommit till senare i livet! Man präglas av de människor man möter men även av de man arbetar för och med! Vi har utvecklats ihop, ibland under en kortare tid och ibland lite längre.

Jag har haft tur och träffat så många som jag tagit intryck av. Vill man bli bra på något så skall man söka sig till människor som är bra på just det man söker. Jag försöker att komma ihåg att säga Tack till de personer som det berör: Tack, Du har gjort skillnad i mitt liv!

Samma sak i yrkeslivet. Ibland händer av sig självt men för det mesta måste man hjälpa ödet på rätt väg.

Saker som spontant kommer upp är att jag för 25 år sedan träffade Willi Geller (världens bästa tandtekniker) i Chicago men även tandtekniker John Ness har haft en stor påverkan på mig. John Ness har utvecklat en särskild arbetsmetod (PTC) och detta gjorde han för 30 år sedan när han miste hela sin porslinsavdelning. Det var svårt att få tag i dugliga tandtekniker och väldigt få var utbildade i USA och så är det fortfarande. Han började då utveckla metoder för allt som sker på lab för att det skulle bli lättare att ersätta personal.

Detta sätt att arbeta finns även inom ”tandläkeriet” – alla minns väl Gordon Melands 90 sek prepp och Jim Prides tandläkarkurser.

Då är det är extra roligt att höra att Tandtekniker och PTC-specialist Lars Sjöholm utbildar tandteknikereleverna i Malmö i denna metod. Stort Grattis till er, det kommer att ge er en fördel som många inte har insett. Man blir en tryggare tandtekniker från början och behöver inte spendera en massa år på att hitta ett eget metodtänkande. Vi är några tappra som genomgått denna utbildning förutom jag själv och Lars Sjöholm, Pernilla Raanaes och Johan och Åsa Sjöholm m.fl och vi vet vad denna metod betyder – man blir mer effektiv snabbare med bibehållen kvalitet. Ett fantastiskt stöd när man är nyutbildad. När man t.ex gör ett porslinsled är det lätt hänt att man aldrig blir klar och rätt som det är har man slipat bort kontakten. Med PTC-systemet går man från a-ö och när ö är gjort är man klar – inget duttande och velande. Även när det gäller anatomi/smileline är utbildningen outstanding och jag har sett mycket. Det är svårt att ge en bild av allt detta – jag skulle behöva 4 bloggar så jag får återkomma längre fram.

De flesta framgångsrika tekniker som jag har besökt arbetar med liknande metoder, även Willi Geller som är väldigt snabb och metodisk.

Men även mina nära vänner hemmavid, som t.ex Gordon Meland som jag känt i mer än 30 år. Det är alltid roligt att ringa och ha utbyte med likasinnade. Om två veckor kommer en holländsk tandtekniker på besök och vi har mycket att tala om och det ser jag fram emot. Jag vet att jag är priviligierad för jag har gjort så mycket och träffat så många människor och gör det fortfarande. Var jag än kommer så känner jag någon och det är en rikedom! Min uppmaning till alla nya är att jobba hårt med era nätverk! Det berikar ditt liv.

Tack även till alla ni som jag inte träffar så ofta. Jag vet att ni finns där ute och när vi talas vid känns det som det var igår.

Till sist, säg tack till dina vänner och andra som betytt något för dig. Det kostar inget och är till stor glädje!

 

Bodel

 

 

Senaste inläggen