Nu när det är jul så ska man vara snäll och låta alla vara med. Det ligger i tiden!

Om man fick önska en liten, liten julklapp så skulle det vara att alla Tandteknikernissar i lilla Sverige fick vara med i Sveriges Tandteknikerknåparförbund. Det skulle inte spela någon roll var de kom ifrån eller hur de ser ut eller vad de arbetar med inom skrået. Det finns så många olika grenar - några arbetar som säljare, vissa inom industrin, andra som lärare och några jobbar till och med med importerade arbeten. Ja, listan kan göras lång men det enda som borde vara viktigt är att man är tandtekniker. Oj tänker någon. Det går väl inte och hur skulle de se ut om alla Tanteknikernissar och laboratorier i Sverige skulle kunna enas under samma tak. Då skulle vi få många medlemmar. Hu, hemska tanke. Men i dag har KIB = styret bestämt att labben skall vara svenska men man har minsann gjort undantag.

En vecka när man var på synnerligen gott humör bestämde styret på ett möte i den stora huvudstaden att gränsen vid import skulle gå vid 20 % för svenska labb. Ojojoj, hur kom man fram till den lilla siffran kan man undra? Ryktet bland befolkningen, de små rumpnissarna, säger att om styret valde 20 % så skulle någon som redan satt och vilade sig lite i styret klara sig och kunna fortsätta att vara med i styret. Hurra skrek alla nissarna i styret! Så ska vi ha de! Så får det bli! Honom skall vi ha! Och så blev det.

Då vågar ingen liten nisse säga något men visst är det konstigt. Det hade varit ärligare att säga att antingen gäller det bara svenska tillverkande företag eller så får alla vara med och leka. Men så enkelt är det inte i lilla lila Svedala för där lyser fliten hos alla små smygimporterande tandteknikernissar (de är många) som inte vågar berätta för det stränga styret hur mycket man importerar. Då blir man kanske utstött och medlemsantalet reduceras kraftigt, hu och ve, hemska tanke. Men tänk vilken fin jul det kunde ha blivit om man hade bytt julklappstankar och funderingar. En rik julafton i det lilla Svedala!

Mångfald är berikande!

God jul och ett fantastiskt 2017 önskar jag er mina läsare och tack för att ni finns!

Tack också för att ni bidragit till att en av mina artiklar har blivit en av de mest lästa artiklarna på Dental24 2016: ”Färre än 10 % av de dentaltekniska laboratorierna i Sverige uppfyller kraven!”

 

Bodel
bodel@oraldesign.se

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och Country Manager för Elysee Dental. Hon är också International President för Oral Design International Foundation.

Senaste inläggen