Skepp ohoj, del 2

Att segla på Costa del Sol innebar mycket mer vind än vad jag hade kunnat tänka mig. Vi gick från Gibraltar till Almerimar som ligger nästan längst österut innan man rundar udden och går norrut.

Vi passerade Marbella, Malaga, Nerja m fl städer.

På sista tredjedelen av sträckan såg vi massor av drivhus. Hela landskapet var täckt med plast och någon berättade att odlingarna i detta område står för en stor del av Europas behov av grönsaker.

Almerimar är ett område som är helt uppbyggt för turister. Hamnen är fint utformad och består egentligen fyra marinor som grenar sig in i samhället. På reklamskyltarna framgår att man även kan köpa ett ställe här med full finansiering och även få en plats för sin båt utanför. Husen är fina det enda som stör är att vissa av pirarna i hamnen känns lite ödsliga. Jag talade med en lokal förmåga som sa att det skulle satsas mycket på utveckling av området och om det stämmer så blir det säkert bra. Almerimar är billigt ställe att vinterförvara sin båt på och en bra hamn.

Vi stannade en dag längre än vi tänkt pga hårda vindar på 15-20 m/sek. Nästa morgon var det lugnt och fridfullt.

Vi satte full fart mot Altea och passerade alla välkända orter som Cartagena, Torrevieja, Alicante, Benidorm mfl tills vi kastade ankar i viken vid Altea. Vi vilade lite och åt lunch och vid 8-tiden på kvällen satte vi fart mot Balearerna och Ibiza som första stopp.

Vi hade svårt att få hamnplats på Ibiza så vi la oss i en vik på seneftermiddagen när vi kom fram.

 

Vi visste att det skulle blåsa upp och ev regna. Det blev ingen lugn natt. Vinden ändrade riktning gång på gång och blixtarna lyste upp himlen. Vi hörde skrik och rusade upp på däck. Det visade sig att flera av båtarna drev eftersom deras ankare lossnat och de draggade. Vi har en stark strålkastare som vi tände upp och då kunde alla orientera sig. En bra grej att ha även när man går in någonstans när det är mörkt och i medelhavsområdet är det verkligen mörkt på natten. Vårt Rocna-ankare vill vi inte vara utan. Vi försökte ringa runt för att få en hamnplats men fick ankra i vikar som dessutom inte är så lätt att hitta. Grejen med Balearerna är att man måste planera sin rutt och skicka e-mail och ringa i god tid om man vill ha plats i hamn. Undrar hur ser ut i semestertider?

Vi gick i passagen mellan öarna Ibiza och Espalmador.

Vi låg i en naturhamn i nordöstra delen av Ibiza (Cala Llena) och sydde provisoriskt ihop en söm som gått upp på vår Genua innan vi gick vidare till Mallorca.

Man blir vis av misstagen så nu ringde vi runt för att boka hamnplats innan vi hade passerat alla hamnar som kunde vara aktuella inför vår visit på Mallorca. Priserna varierar från 1500 till 5000 kr per natt så det lönar sig att planera noga.

Fortsättning följer…

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Senaste inläggen