Skepp ohoj, del 3

Att till slut få skymta land och segla in i Palmabukten efter en vecka ombord var skönt. Vi hade bokat marinan El Arenal som ligger öster om Palma. En fin och välskött marina med pool och restaurang mm. Från marinan kunde vi ta en buss in till centrala Palma.

Ett plus var att bussen stannade utanför marinan och gick direkt in till Plaza España i centrum av Palma (linje23).

Som alltid när vi kommer till en plats som har rundtursbussar ”Hop-on-Hop-off” tar vi en tur för att snabbt få koll på staden.

Vi passade på att njuta av den gamla delen av Palma och besökte också Katedralen. Jag har varit på Mallis många gånger och tycker att ön är fin men tenderar att bli ett dyrt ställe. Som exempel kostade en juice på en bar vid marinan 18.50 euro och en båtplats 150-450 euro per natt.

En söm hade tidigare gått upp på vår Genua och vi hade lagat den provisoriskt, men lyckades här få tag i en segelmakare som fixade den över dagen. Nästa morgon bar det av till Porto Petro som ligger på sydöstra sidan och det var en mycket trevlig hamn med många turister från Tyskland. Restaurangområdet runt hamnen var riktigt bra.

Hamnen var dessutom väl skyddad och vi vilade där inför nästa färd som bar vidare norrut på väg mot Menorca. Som sista hamn valde vi en naturhamn, Cala Mesquida, på nordöstra delen av Mallorca.

Tidig morgon och kurs mot Mahon som är huvudort på Menorca.

Vi valde att ligga där tre nätter. Vi hyrde bil en dag och körde runt på den natursköna ön och stannade till i Fornells och Ciutadella. Alla dessa ställen har fina inseglingshamnar som ligger skyddade och fint.

Menorca är en pärla med rik historia sedan tusentals år, vilket märks på en hel del antika sevärdheter. De tidigaste spåren går ca 2000 år tillbaka. Gå in på www.menorcaguiden.se om du vill veta mer.

Menorca är förklarad som biosfärreservat av Unesco.

Fornells är ett fiskeläge som också är väl värt ett besök. Byn är pittoresk och har en väldigt trevlig hantverkshall där lokala hantverkare ställer ut.

Cituadella är en helt fantastisk stad med nästan 30.000 invånare med en mysig hamn mitt i stan där det finns barer och restauranger. Den gamla delen är jättefin med många sevärdheter.

Mahon är också väldigt genuin. En trevlig gammal del som man inte får missa och en fantastisk hamn med bra restauranger mm.

Att åka till Menorca på en vecka, hyra bil och för att se sig omkring är ett bra semesterval. En genuin ö som har allt, den bästa på länge.

Det finns något för allas kassa, allt ifrån rysk kaviar till pizza. Hit kommer vi igen. Nu blev det ett väderfönster efter någras dagars hård vind ute till havs. Vi gav oss i väg på förmidagen för att komma till Sardinien och Alghero.

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Senaste inläggen