Champagne på tolvslaget – som pärlor åt svinen?

Skåla gärna i champagne på nyårsafton men gör det när gästerna anländer till festen. Att hälsa det nya året med en god och dyr champagne efter en kväll kantad av andra alkoholhaltiga drycker är totalt bortkastat. Ett alternativ är att dricka champagne hela kvällen lång.

Mousserande vin är festligt och till nyår är det många som unnar sig några flaskor äkta champagne. Men när klockan klämtar tolv och skålandet och pussandet tar vid smakar drycken mest surt och kallt. Borden fylls snart av halvdruckna glas och nästa morgon åker de dyra dropparna i vasken.

Lösningen är att satsa mer på ouvertyren än på finalen och korka upp champagnen när gästerna anländer till festen. Det finns ingen bättre stämningshöjare än ljudet av champagnekorkar, även om det anses som dålig smak att öppna flaskan med en smäll. Vill du stila till det ordentligt kan du göra som de franska kavalleristerna gjorde när de firade segern: slå toppen av champagneflaskan med en sabel. Enligt kännarna på vinguiden.com är sabrering ett stiligt sätt att hälsa gästerna välkomna och inte alls så svårt som det låter. Har du ingen sabel fungerar det lika bra med en stor, tung kniv.
När du har valt att inleda kvällen med champagne har du på sätt och vis målat in dig i ett hörn. Champagne trivs bäst i splendid isolation, det vill säga varken ihop med eller efter andra alkoholhaltiga drycker. Men det är absolut inget problem. Fortsätt i stället på den valda vägen! Det är nämligen en myt att champagne inte skulle passa ihop med mat. En torr, fyllig champagne passar alldeles utmärkt till fisk antingen den är grillad, kokt eller stekt. Och den passar också bra till ljust kött som kalv eller kyckling. En förutsättning är att såsen inte är för dominerande. En lätt och frisk blanc de blanc passar fantastiskt bra till kokta skaldjur som kräftor eller hummer och en söt dekanterad champagne matchar desserten om den inte är alltför syrlig (runda i så fall av med en klick vaniljglass) eller allt för söt för då finns risk att champagnens smakar surt.

Systembolagets webb finns passande mat till de flesta champagner som ingår i bolagets ordinarie sortiment. Eller vad sägs om stekta pilgrimsmusslor med kantareller och grön örtsås ackompanjerad av ett glas Baron Fuenté Grand Millésime Brut 2002 för 349 kr med säljstart 1 december 2008? Skulle du mot förmodan få en flaska över så misstycker inte innehållet att vila på hyllan till nästa nyår. Systemet har för övrigt ett fullt tillfredsställande utbud av champagne, i olika prisklasser från 300 kr per liter. Dyrast är nog Krug Clos d’Ambonnay 1995 för 22 000 kr per flaska vilket ger ett literpris på 29 466 kr!

Champagnens ädla bubblor förtjänar att avnjutas i särskilda glas – tunt, tulpanformat eller svagt avsmalnande upptill. Den som inte har sådana glas kan till nöds välja vitvinsglas.

Efter en lång nyårsaftonskväll med mat och dryck i skön förening återstår upplösningen, själva tolvslaget som traditionsenligt firas med ett glas i handen ofta utomhus. Vad som finns i det glaset anser jag vara underordnat. Själv har jag i flera år skålat i Pommac och det har gått alldeles utmärkt. Dessutom är Pommac läskande gott, något som bevisades när Carlsberg försökte lägga ner tillverkningen 2004. En namninsamling med över 50 000 namn fick dem på andra tankar. För den som tycker att Pommac är för banalt finns det många bra, billiga mousserande viner. Varför inte välja något kitchigt rosa bubbelvatten, till exempel Marques de Monistrol Rosé Reserva, en prisvärd spansk cava, eller en halvtorr Lambrusco från Italien?

Skål för det nya året!

TEXT: LILLEMOR BULUKIN

Fakta om champange:

Drycken från Champagne
Champagne framställs av cirka tre tusen vinodlare i distriktet Champagne som ligger 150 km nordost om Paris. Det är ett av världens nordligaste vindistrikt med en årsmedeltemperatur på strax över tio grader. Alla vingårdar kvalitetsklassas. En by som uppnår 100 procent klassas som grand cru, mellan 90 och 99 procent som premier cru. Idag finns det 17 byar som är grand cru och 41 som är premier cru.

Tre olika druvsorter
Champagne framställs av chardonnay som är en gröna druva och/eller av de blå druvorna pinot noir och pinot meunier. De flesta standardchampagner är gjorda av alla tre sorterna. En champagne som är framställd av enbart chardonnay kallas blanc de blanc. Roséchampagne får sin färg från inblandning av rött vin, något som bara är tillåtet i distriktet Champagne.

Långlagring
Årgångschampagne (vintage) framställs endast under riktigt bra år och det brukar bli tre per decennium. En champagne som inte är årgångsbetecknad betecknas NV (non vintage). Bra champagner kan lagras upp till 60 år! Krug, Salon och Jacques Selosse är bland de mest kända champagnehusen. Ju enklare champagne desto lägre serveringstemperatur, runt tio grader, medan en exklusivare champagne ska vara varmare, cirka 12 till 14 grader.


Champagne indelas efter sockerhalt

Mängd restsocker i gram/liter

Absolut torr (ultra brut, extra brut, brut zéro, brut sauvage)     6
Torr champagne (brut)    6–15
Torr till halvtorr (extra sec)     12–20
Halvtorr till halvsöt (sec)    17–35
Söt (demi-sec)    35–50
Mycket söt (doux)    <50

Cava
Cava är Spaniens motsvarighet till champagne och tillverkas huvudsakligen i Katalonien. Cavan görs liksom champagnen på traditionellt vis med en andra jäsning på flaska men med andra druvor än i Champagne.

Läs mer

Systembolagets webbplats
Kjörlings dryckeskonsult
3000 Champagner av Richard Juhlin, Wahlström & Wistrand, 2002. Boken är slut på förlaget men finns på biblioteket. Richard Juhlin
är är svensk och en av världens främsta champagnekännare. Läs mer om Richard Juhlin på hans champagneclub. Där kan du också bli medlem och beställa hans ”Richard Juhlin Champagne Guide”.