Dags att digitalisera?

Här är experternas bästa råd när det gäller digital röntgen och foto

rontgen.jpgInnan du rustar upp din klinik med allt det senaste inom digitaltekniken är det värdefullt att tänka igenom vad du verkligen behöver. Vad är nödvändigt, vad kommer verkligen att underlätta för dig och vad kommer bara att kosta pengar? Läs råden som hjälper dig digitalisera rätt.

Yngre tandläkare som köper en klinik av en äldre kollega brukar passa på att uppgradera klinikens it-utrustning. Delvis av ren nödvändighet – Försäkringskassan kräver det – men delvis också för att man vill skicka signalen till patienterna att en ny tandläkare har tagit över. Och hon hänger minsann med i utvecklingen!

Du har givetvis redan en dator och ett journalprogram som är certifierat för Försäkringskassan. För att skydda dina patientjournaler är det viktigt att skaffa brandväggar som skyddar mot intrång och antivirusprogram.
– Jag tycker inte man ska maila och surfa privat på praktikens dator utan skaffa en hemdator till det, säger tandläkaren Martin Schittek Janda, som var redaktör för boken ”Digitala kliniken” (Gothia Förlag) som utkom tidigare i år. 
Han varnar också för att exempelvis maila journaler till patienter.
– Om den skulle komma på avvägar är det tandläkarens ansvar, påpekar han. Därför är det bäst att trycka ut en papperskopia och ge den till patienten.
Om du ändå mailar en journal, exempelvis vid konsultationer, måste den krypteras. Det finns krypteringsprogram att ladda ner gratis från nätet som krypterar både text och bilder. På samma sätt måste du kryptera journaler som du lägger över på externa minnen (usb-minnen).

kristina_helln-halme2.jpgI dag håller digital röntgen på att ersätta den konventionella tekniken. Men det finns en hel del att tänka på innan du går över till digital teknik. Både när det handlar om hårdvara och din egen kompetens.

Kristina Hellén-Halme vid Tandhögskolan i Malmö är expert på digitala röntgentekniker. Förra året disputerade hon med avhandlingen ”Quality aspects of digital radiography in general dental practice”, där hon bland annat kunde konstatera att brister i utbildning och erfarenhet ibland kan leda till mindre träffsäkra diagnoser.

En digital röntgenutrustning består av dator, detektor och röntgenapparat. I många fall kan du använda din gamla röntgenapparat, förutsatt att den kan ställas in på de betydligt kortare tider som man använder vid digital röntgen.

Detektorn kan antingen vara bildplattor eller en sensor. Bildplattan påminner om den vanliga röntgenfilmen och appliceras på samma sätt. Nackdelen är att de hittills har haft ett mycket känsligt ytskikt, som lätt repas.
– Men nu utvecklas hårdare ytskikt som ska hålla längre, säger Kristina Hellén-Halme.

Bildplattorna är relativt billiga i inköp, men stora bildplattor för panoramabilder kan kosta uppemot 12 000 kr styck. Kontrollera material och livslängd med leverantören.
Sensorn har antingen en kabel eller ett batteri som gör det något svårare att placera den i munnen. Dessutom är den aktiva bildytan mindre än hos bildplattorna. Å andra sidan avläses bilden mycket snabbt och stråldosen är lägre. Fast det senare motverkas av att man innan man har lärt sig tekniken kan tvingas ta om bilderna.
För att krångla till det ytterligare finns det två typer av sensorer: CCD, där informationen skickas till datorn via en kabel, och CMOS, som finns både med och utan kabel där den sistnämnda kräver batteri. Kabelalternativet kan vara svårt att placera på grund av att kabeln är i vägen, och den med batteri är lite tjockare vilket också kan försvåra placeringen av sensorn.

Sensorn är dyr i inköp, räkna med uppemot 50 000-55 000 kr styck.
Du behöver också en dator med hög minneskapacitet. Och glöm inte att införa bra back up-rutiner, där du försäkrar dig om att bilder och patientjournaler kan återskapas i originalskick om något skulle hända.
Den svagaste länken i utrustningskedjan är monitorn (dataskärmen). Det är ju där du ska granska bilderna och utifrån dem ställa diagnos. De flesta använder en färgskärm och då gäller det att ljusstyrka och konstrast på monitorn är inställd för granskning av röntgenbilder. Annars kan de mycket små kontrastskillnaderna som visar på ett kariesangrepp vara mycket svåra att upptäcka.
– Helst bör man ha en monitor enbart för granskning, tycker Kristina Hellén-Halme. Eller åtminstone en där man med en enkel knapptryckning kan ställa om till bildgranskning.

Men ingen teknik i världen hjälper om inte den som ska använda den har relevanta kunskaper. Att tolka digitala bilder är inte detsamma som vanliga filmbilder. Bilderna upplevs som mer brusiga och man måste lära sig att sålla bort sådan information, säger Kristina Hellén-Halme. För henne själv tog det tid att lära sig att granska den nya typen av digitala bilder när hon var student.
– Ja, det tog ett tag innan polletten trillade ner, säger hon.
Här har leverantörerna ett stort ansvar, menar hon. Hittills är det leverantörerna som har tillhandhållit utbildningen, men nu kommer Malmö Tandläkarhögskola i samarbete med Tandläkarförbundet att erbjuda en kurs i att tolka digitala röntgenbilder.

– Mycket handlar om förhållandena när man granskar bilderna, säger hon.
Det får till exempel inte vara ljust i rummet. Rekommendationen är mindre än 50 lux, vilket är lika mörkt som när du tittar på tv. Normalt har tandläkarpraktiker omkring 1 000 lux, vilket betyder att granskningen måste ske i ett avskilt rum, eller att du måste ha möjlighet att dimma belysningen i undersökningsrummet.
Martin Schittek Janda vill också lyfta fram digital fotografering som en teknik fler tandläkare borde använda. Och på fler sätt.

– Vid kommunikation med tandtekniker och som före-efter bilder vid långa behandlingar, där patienten kanske har glömt bort hur munnen såg ut från början är två användningsområden. Tandläkare skulle också kunna använda dataprogrammet Photoshop för att på fotot visa hur resultatet av en viss behandling blir.
Det finns två typer av digitala kameror: handhållna eller mindre, unitanslutna. En bra unitansluten kamera kostar från 20 000 kr och uppåt. Du behöver inga speglar, utan kan komma åt och fotografera där du kommer åt med vinkelstycket.
Tänk på att upplösningen för unitansluten är mycket sämre än hos vanliga handhållna kameror. Det innebär att man till exempel inte kan förstora, beskära eller efterbearbeta bilder i samma utsträckning som med en vanlig kamera.
De handhållna kostar ungefär lika mycket. Du får en handhållen kamera inkl ringblixt (som skapar skugglösa bilder), makroobjektiv speglar och munvinkelhållare för från ca 20 000 och uppåt.
Om du redan använder en systemkamera kan den uppgraderas till digitalkamera enbart genom att byta ut kamerahuset, vilket blir betydligt billigare.

5 råd när du byter till digital röntgen
1. Undersök om du kan använda din gamla röntgenapparat.
2. Se till att inreda ett utrymme med dämpad belysning, där du kan avläsa bilderna.
3. Satsa på en högklassig monitor och dator med hög minneskapacitet. Glöm inte backuprutinerna.
4. Lär dig läsa och tolka digitala bilder.
5. Ställ krav på utbildning och underhåll från leverantören.

digitalakliniken.jpg
Fler tips till dig som vill satsa digitalt finns i boken ”Digitala kliniken” (Gothia Förlag ), 2008. Boken tar bland annat upp digital röntgen och fotografering, journalföring och vad man bör tänka på vid digital kommunikation av medicinskt information.

Bland författarna märks Kristina Hellén-Halme, Sigvard Åkerman och Martin Schittek Janda (redaktör).
 
Av Annika Rosell DentalMagazinet