Abonnemang ska ge bättre tänder i Västmanland också

Audio/Web radio

Nu ska också västmanlänningarna kunna teckna tandvårdsabonnemang hos Folktandvården. Förhoppningen är att det ska innebära friskare tänder och bättre kontroll över kostnaderna. Västmanland är bland de sista i Sverige att införa abonnemang.

Lyssna här: ”Vi räknar med att det ska bli en stor framgång” ››

– Jag tycker själv att det här är ett bra sätt och hoppas att många kommer vara intresserade av det här, säger Claes Stenlander, vd för Folktandvården i Västmanland.

– Vi har sett att det blivit en stor framgång i andra landsting och det räknar vi också med att det ska bli.

Frisktandvårdsabonnemanget kan man teckna först efter att en tandläkare har friskförklarat ens mun. Man måste göra en undersökning och se så att man inte har några hål eller något annat som måste åtgärdas först.

Sedan kommer en fast avgift på mellan 40 och 640 kronor per månad att kunna ge en fri tandvård. Kostnaden varierar efter vilket skick ens tänder är i. Abonnemanget tecknas över tre år.

Än så länge finns inget mål med hur många man hoppas ska teckna abonnemanget i länet. Västmanland är bland de sista i Sverige att införa abonnemang.

– Vi har hållit på ett tag med att få in ett riskbedömningsprogram så att man kan sätta rätt premie på patienten. Men det är löst och vi hoppas kunna erbjuda det här från 15 september, berättar Claes Stenlander.

Källa: Nyheter P4 Västmanland