Äpplen ger hål i tänderna!

Dental media/artiklar

Planschen från tandläkarmottagningen, med budskapet ”Frukt är godis”, har kanske fler än ett rätt. Nu visar nämligen ny forskning att äpplen kan skada tänderna lika mycket som sött godis.

Det är forskare vid brittiska King’s College London Dental Institute som studerat äpplets effekter på munhälsan. Och resultatet visade att frukten är upp till fyra gånger så skadlig för tänderna som läsk.

Enligt forskarna har personer som äter äpplen dagligen 3,7 gånger så stor risk att drabbas av tandproblem jämfört med personer som byter samma frukt mot ett glas läsk om dagen.

– Läkare brukar säga att ett äpple om dagen är bra för hälsan. Men om du äter dem sakta hinner den skadliga syran angripa tänderna, säger forskningsledaren David Bartlett i ett pressmeddelande.

Självklart har äpplen andra viktiga hälsoeffekter. Är du rädd om tänderna kan du se till att avsluta fruktstunden med ett glas mjölk, eftersom kalcium neutraliserar syraattacken. Att skölja munnen med vatten har samma effekt, tipsar forskarna.

I studien deltog 1 000 personer

Källa: Female First/Må bra ››

AV: Jennie Sandberg

 

Liknade artikel: SACD/En mun som min

– Att äta mellanmål bestående av sura livsmedel under hela dagen är det mest skadliga. Om man äter dem vid måltiderna är de  mycket säkrare. Det är inte vad du äter utan hur du äter det. Ett äpple om dagen är bra, men att ta hela dagen på sig att äta äpplet kan skada tänderna, avslutar professor Bartlett.

Proffskommentar från SACD/En mun som min ››