Barn i småkommuner har mer karies

Audio/Web radio

Hälften av 3 till 6-åringarna som kommer till tandläkaren i Sorsele, Boliden och Robertsfors har karies. Det var en chock för tandvårdschefen i Robertsfors när sifforna från småbarnens tandkontroller sammanställdes.

Siffran är betydligt högre än folktandvården och forskarna trodde. Genomsnittet för länet är att 20% av småbarnen har karies, mot 50% i Sorsele, Robertsfors och Boliden.

– Vi hade ju en uppfattning om att det är mycket karies men det var ju bara som en uppfattning. Så när vi fick de här ohälsotalet så förstod vi att det här måste vi göra nånting åt, säger verksamhetschefen på folktandvården i Sävar och Robertsfors Per-Ivan Marklund.

Lyssna på inslag i SR P4 Västerbotten Hål i 3- till 6-åringarnas tänder ››

Problemet är inte bara tänderna – för tänderna är ofta tecken på att det finns mycket att göra med information både till barn och föräldrar också om hälsa i övrigt i skola, mödravård och barnomsorg. Folkhälsosatsningen Salut i Västerbotten tog fram lek- och informationsmaterial som skall användas i förskolan. Jeanette Dernebo arbetar på Ersboda i Umeå.

– Vi tog fram en leklåda om tandvård tillsammans med landstingets folkhälsoprojekt Salut. I en låda hittar man böcker, tandborstar och speglar. Och krokodilen Bodil med många friska tänder. Där finns ocks Kakmonstret med färre och sämre tänder. Det är en litet busigare typ och brukar vara populärare hos barnen, berättar Jeanett Dernebo, förskollärare på förskolan Smöret i Umeå.

Nu vet tandvården att hälften av småbarnen har karies – men inte hur föräldrarnas tandhälsa är. Tandläkaren Per-Ivan Marklund har sina funderingar.

– Jag tror deras tandhälsa är bra. Deras föräldrar, alltså småbarnens far- och morföräldrar lärde dem säkert en god tandhälsa på 80- och 90-talet. Därför kanske dagens unga föräldrar tror att det är en självklarhet.

 

Källa: SR P4 Västerbotten