Barnens tänder på spel: ”Det är en framtidsfråga”

Audio/Web radio

Unga i Jönköpings län får allt sämre tänder och nu kommer politiska krav på att satsa mer pengar på unga och deras tandhälsa.

Lyssna på inslaget i webbradio: Anders Berglund (S): ”Jag är orolig” ››

Andelen unga med karies har blivit allt fler och landstingspolitikern och socialdemokraten Anders Berglund kräver att den borgerliga majoriteten med miljöpartiet gör något åt utvecklingen.

– Man måste analysera och se vad det är. Sen kan vi socialdemokrater vara beredda att satsa pengar, säger Anders Berglund.

Är du orolig?

Jag är orolig för det är en framtidsfråga. Försämras tandvården bland barn och ungdomar hänger det med hela livet ut.

Allt fler ungdomar i Jönköpings län får hål i tänderna. De senaste siffrorna som är från 2011 visar att andelen kariesfria ungdomar upp till 19 år har minskat från 45 procent till 36 procent på bara två år.

Utvecklingen orsakade debatt på landstingsfullmäktige i Jönköping i dag. Från socialdemokraternas håll sägs att man måste göra något åt siffrorna och analysera dem.

Från majoritetens håll säger man att det är viktigt att se över utvecklingen. Samtidigt flaggar man för effektiviseringar inom tandvården när man vill skära i barntandvårdspengen med motsvarande tre miljoner kronor.

– Det är självklart så att vi måste titta på det. Det är inget man negligera.

Samtidigt som ni ner att det går ner skjuter ni inte till mer pengar – varför?

– Är det så att vi ser att även 2012 visar sämre resultat måste vi titta på vad det beror på. Om det beror på oss eller omvärlden, alltså hur man äter och sköter sina tänder helt enkelt, säger Märta Svärd som är miljöpartist och ansvarig för tandvårdsfrågorna.

Samtidigt har majoriteten med i sin budget nedskärningar på barntandvården med ter miljoner kronor, något som socialdemokraterna, trots kritiken, gått med på även i sin skuggbudget.

 

Källa: SR Nyheter P4 Jönköping