Brist på fästmassa för tandproteser

Audio/Web radio

Lyssna på Niclas Brönner: Vi tycker att det är tragiskt. Det är väldigt många som blir drabbade (1:22) >>

 

– Fruktansvärt tråkigt det här, det är väldigt många som blir drabbade och det här är en viktig livskvalitetsprodukt som man kanske inte alltid tänker på, säger Niclas Brönner VD på Ekulf, ett av företagen som säljer fästmassa för tandproteser.

Enligt Niclas Brönner är det många som just nu oroar sig, framförallt inför jul, med både mat och att träffa familjer.

Det flera lyssnare som har hört av sig till P4 Göteborg och bekräftat problemet han beskriver. De berättar att bristen på fästmassan påverkar livskvaliteten och de inte kan leva sina liv som de vill.

Den stora bristen beror på att det ena av två företag som säljer fästmassa i Sverige, GlaxoSmithKline, inte kunnat leverera sin produkt Corega på grund av ett avbrott i produktionen av råmaterialet. Därför har företaget Ekulf ensamma varit leverantör av fästmassa, något som orsakar problem även för dem. För trots att man har haft ganska stora mängder både på eget lager och hos grossister har det inte räckt till.

– Det tråkiga är ju det att när Corega inte har någonting så får vi ökad efterfrågan och den har varit större än vad vi har kunnat leverera, säger Niclas Brönner.

Företaget GlaxoSmithKline, vars produkt Corega för tillfället är slut, skriver följande i ett mail till P4 Göteborg under tisdagseftermiddagen:

”Anledningen till att produkterna inte finns ute är att vi nyligen upplevt ett avbrott i försörjningen
av det råmaterial som används vid tillverkningen av vissa av våra produkter.  Vi förstår hur viktigt Corega är för våra konsumenter och vi ber om ursäkt till de som drabbats av den råvarubrist vi just nu upplever. Vi jobbar med att lösa den här frågan och återställa den höga kundservice våra kunder är vana vid. Vi räknar med produkterna åter finns i hyllorna i Sverige i slutet av första kvartalet 2015”

 

Källa: SVT P4 Göteborg