Brist på tandläkare och psykologer om fem år

Audio/Web radio

Uppdaterad rapport från SACO: Störst chans till jobb om fem år har den som utbildar sig till tandläkare, datavetare, psykolog eller kiropraktor. Det visar Sacos årliga framtidsprognos.

Men för unga handlar det inte bara om att få jobb när de tänker på utbildning. Linnea Björk, Elin Kempegård och Mattias Westergren funderar alla på vad de ska välja för utbildning.

– Alltså, då tänker jag först och främst på vad jag tycker är roligt och som jag kan tänka mig att jobba med resten av mitt liv. Inte så mycket på vad som finns för jobb, utan mer vad jag tycker är intressant, säger Linnea Björk.

– Jag tänker samma sak, säger Elin Kempegård.

– Det ska väl vara en bra blandning däremellan så att man kan får jobb, men att det ska vara roligt att jobba med också, säger Mattias Westergren.

Enligt Sveriges akademikers centralorganisation, Sacos årliga prognos kommer det om fem är vara brist på nyutexaminerade tandläkare, datavetare, psykologer och kiropraktorer. Och ett överskott på utbildade kommunikatörer, beteendevetare och samhällsvetare.

Också på Saco menar de att det är viktigt att välja ett yrke man brinner för och att prognosen görs som en slags rekommendation för de som ännu inte bestämt sig för vad de vill jobba med.

– När man är nitton är kanske man inte är alldeles säkert på vad man ska göra, utan man har några alternativ. Och då är det klart att det kan vara bra att se att det där yrket där ser det ut att vara hyggliga möjligheter att få ett arbete och då kanske jag går åt det hållet, säger Göran Arrius som är ordförande på Saco.

– Jag tror man ska använda både hjärta och hjärna när man gör sitt studieval.

Källa: SR

Notering: Detta är en förändrad prognos från SACD som för bara två år sedan, med underlag från Sveriges Tandläkarförbund, uppgav att det skulle råda ”balans” eller med risk för överskott på tandläkare 2014.

Nästa år 2012, tas det in något fler tandläkare på tandläkarutbildningen men det tar mer än fem år innan dessa elever är färdiga tandläkare.

Läs även: Allt fler svenskar läser till tandläkare utomlands ››