Dyrare tandvård för de som har det allra sämst

Audio/Web radio

För de som redan har en tuff ekonomi är det dyrare att få tänderna lagade när man inte kan betala hela behandlingen direkt. Västerbottens läns landsting tar nämligen en nio-procentig ränta från de som måste delbetala tandvårdskostnaden.

– Först trodde jag det inte var sant, tänkte Kurt Lundgren när han såg sin faktura från landstinget.

 

Lyssna på inslaget: Dyrare tandvård för de som har det allra sämst ››


– Jag tittade flera gånger – är det verkligen sant att jag ska betala en ränta på inkassonivå, frågade Kurt Lundgren sig själv när han såg sin faktura från landstinget.

Borde inte du tagit reda på det innan du sökte tandvård?

– Jag ska inte frånta mig inte mitt ansvar, men har man ett garnityr i käften som går sönder kan man inte gå hur länge som helst med det, säger Kurt Lundgren.

Patienter inom folktandvården som inte har råd att betala hela sin behandling på en och samma gång kan få göra en betalningsplan. Men då kräver landstinget en ränteavgift på nio procent utöver vad det egentligen kostar att laga tänderna.

Om man behöver byta ut en tand kan kostnaden ligga på nära 4000 kronor, efter att – högkostnadsskyddet redan minskat hälften av summan.

Med landstingets ränta får den drabbade därmed betala cirka 350 kronor mer per år än patienterna som har råd att kosta på avgiften direkt.

Kurt Lundgren, som tidigare varit politiskt aktiv är kritisk.

– Jag tycker det är fruktansvärt att landstinget ska vara med att sätta folk i en sån skuld, säger Kurt Lundgren.

Just nu är ungefär 300 västerbottningar skyldiga landstinget pengar för vård och ränta. De flesta från folktandvården.

Om de behöver fortsätta laga sina tänder idag, är de inte längre välkomna till folktandvården förrän de betalat sin skuld, med undantag för akuta fall.

– Det är beklagligt om man inte kan få tänderna lagade på grund av att man inte har ekonomiska medel för det. Vi måste följa de regler som gäller för att vara transperenta gentemot konkurrensneutralitet. Vi får inte använda skattemedel för att subventionera tandvården, säger Per Tidehag, tandvårdschef i Västerbottens läns landsting.

Källa: SR