Emma Bjuhr, svensk tandtekniker, som konkurrerar med giganterna i New York

Tandtekniker

Emma Bjuhr är fortfarande ung men har redan lyckats slå sig in på en tuff marknad i New York med sina högkvalitativa, estetiska arbeten. Med en svensk tandteknikerutbildning från Umeå som grund antogs hon till masterutbildningen vid UCLA i Los Angeles. När kursen var över bestämde hon sig för att stanna och satsa på en karriär i USA.

 

Det kan låta som en saga men bygger förstås på en stark vilja och hög kompetens. Att starta eget och skaffa kunder på Manhattan har varit en verklig utmaning för Emma.

Precis som i Sverige domineras marknaden av de stora laboratorierna, som Glidewell Dental Labs, och en omfattande import från Kina. Cad/Cam tekniken har också tagit över stora delar av det traditionella tandteknikerarbetet.

Emma

Emma Bjuhr, 29 år, bor och verkar på
Manhattan i det egna företaget
Smiles of NY 5th Avenue.
smilesofny@gmail.com

Nischat labb på 5th Avenue NY

När Emma startade sitt företag Smiles of NY valde hon att utgå ifrån den specialkompetens hon utvecklat under sin studietid på Center for Aesthetic Dentistry vid UCLA. Hon var en av åtta utvalda tekniker från hela världen som antogs till masterutbildningen. Det första året fokuserades på porslinsarbete medan det andra upptogs av praktik i nära samarbete med tandläkare och patienter.

 

– Jag försöker fokusera på att bli så bra som möjligt på sådant som bara mänskliga händer kan utföra, säger Emma. Branschen står inför stora utmaningar men jag är övertygad om att maskiner aldrig kommer att kunna utföra samma detaljer som vi kan.

 

I USA breder Cad/Cam ut sig i alla led. Emma jobbar med tandläkare som själva tillverkar sina molarer och liknande och bara tar hjälp av henne när det handlar om viktigare estetiska arbeten.

 

Föreläsare på Tanumsdagarna

Emma är inbjuden som föreläsare på Tanumsdagarna i september. På frågan om vad hon kommer att tala om svarar hon:

 

– Jag planerar att visa några av mina arbeten från New York. Sen har jag förstått att många är nyfikna på hur jag startade eget och allt som kommer med det och det delar jag gärna med mig av, säger Emma.

 

– Själv är jag också nyfiken på hur marknaden i Sverige ser ut så jag ser verkligen fram emot att få mer kunskap om tandtekniken ur ett svenskt perspektiv, avslutar Emma Bjuhr.

 

 

www.tanumsdagarna.se

 

 

/Gunilla Ekholtz, skribent Dental24/Tandtekniker24
gunilla@ekholtz.se