Energidrycker gift för tänderna

Dental media/artiklar

Frätskador i tänderna blir allt vanligare i och med energidryckernas popularitet. Regelbundna måltider samt att man undviker att borsta tänderna då emaljen ännu är mjuk kan förebygga dem.

Vanan att hela tiden småäta håller på att förstöra tänder. Det säger munhygienisten Linda Borgman som sedan mitten av 90-talet arbetar för munhälsovården i Sibbo, Finland.

En av orsakerna är det ständiga småsnaskandet. En annan att det har blivit allt populärare bland barn och unga att dricka sura energidrycker. Dryckerna har ett lågt pH-värde som orsakar frätskador på tänderna.

– Det är sorgligt när man på måndag morgon ser barn köa i butikskassan med en burk energidryck i handen, säger hon.

 

Emaljen blir mjuk

Vanan att hela tiden småäta håller på att förstöra finländarnas tänder. Det säger munhygienisten Linda Borgman som sedan mitten av 90-talet arbetar för munhälsovården i Sibbo.
En av orsakerna är det ständiga småsnaskandet. En annan att det har blivit allt populärare bland barn och unga att dricka sura energidrycker. Dryckerna har ett lågt pH-värde som orsakar frätskador på tänderna.
– Det är sorgligt när man på måndag morgon ser barn köa i butikskassan med en burk energidryck i handen, säger hon.

Under syraattacken som uppstår efter att man druckit en dryck med lågt pH-värde blir tandens yta mjukare. Om man äter eller dricker hela tiden och tänderna aldrig får vila bildas det frätskador i emaljen.

En mild frätskada känns igen som millimeterbreda gropar i den skyddande emaljen på baktändernas tuggyta. När frätskadorna blir värre förstörs emaljen och dentinen blottas, det vill säga det mjuka tandbenet som skyddas av emaljen.

Borgman tror att dagens föräldrar kanske inte inser hur mycket möda de måste sätta ned för att hjälpa barnen att få hela och starka tänder. En orsak till det är att dagens föräldrageneration har rätt så bra tänder.

– När vi var unga fanns det resurser till regelbundna fluorsköljningar i skolorna vilket ledde till att vi fick starkare tänder.

Färgat och syrat vatten

Man räknar med att tänderna klarar av omkring fem syraattacker per dag. För den som vill äta något sött eller dricka sura drycker lönar det sig att göra det i samband med maten och genast efter det tugga ett xylitoltuggummi i ett par tre minuter. Borgman rekommenderar också en ostbit efter en måltid.

– Kom ihåg att matrytmen är A och O för munhygienen. Det viktigt att föräldrarna föregår med gott exempel och att man kommer ihåg att inte borsta tänderna förrän en timme efter måltiden då syrabalansen är återställd.

Eftersom energidryckerna i huvudsak består av färgat och syrat vatten och uppiggande ämnen som koffein, taurin och guarana, har Borgström svårt att se fascinationen med dem. Hon konstaterar att det är mat barnen behöver för att orka, inte energidrycker. Som måltidsdryck eller som törstsläckare är vatten ett ypperligt val.

Ett bra sätt att stärka emaljen för att motverka frätskador är att regelbundet skölja munnen hemma med fluorblandningar man kan köpa från apoteket.

– Fluorsköljningar kan stärka emaljen men inte reparera frätskador, påpekar Borgman.

Frätskador kan leda till stora skador i emaljen, ilningar i tänderna eller att tanden slits och är mera utsatt för kariesangrepp.

Text och foto: Marit Björkbacka

Källa: Hem och Skola