Ettåringar ska få förebyggande tandvård

Audio/Web radio

Över 4000 ettåringar runtom i länet kommer inom kort att kallas till folktandvården, för att få förebyggande tandvård. Det är första gången ett landsting erbjuder den här typen av förebyggande tandvård med vetenskaplig uppföljning.

Lyssna här: Ettåringar ska få förebyggande tandvård (1:33) ››

Över 4000 ettåringar ska snart få förebyggande tandvård i Stockholms län.

– Ju snabbare vi får tag på barn och riskgrupper och riskbarn så ser vi markant förbättrad tandhälsa även längre fram i livet, och så mycket mindre barn går ju inte att få än ettåringar, säger Kjell Bjerrehorn, övertandläkare på hälso och sjukvårdsförvaltningens tandvårdsenhet.

Barnen kommer att delas upp i två grupper, där hälften får flourlackning var sjätte månad medan den andra gruppen får ett såkallat basprogram med information om hur man ska sköta tänderna. När barnen fyller tre gör man en första utvärdering av hur satsningen gått, sedan görs en slutrapport då barnen är sex år gamla.

De områden som ingår i studien är bland annat Ronna, Fittja, Akalla och delar av Farsta. Det är områden där hälsan generellt är sämre beroende på sämre kosthållning, låg utbildningsnivå och låga inkomster.

Satsningen kommer att kosta landstinget 3,6 miljoner men förhoppningsvis är det välinvesterade pengar säger övertandläkare Kjell Bjerrehorn:

– Det som är unikt här är att vi kopplar på hälsoekonomi i det här sammanhanget, så att jag sedan kan gå till ”politiken” och säga att med de här pengarna så kommer vi få det här resultatet. Då involverar vi hälsoekonomi på ett sätt som är ganska ovanligt att vi åtminstone i vår bransch har gjort under årtiondenas lopp, säger Kjell Bjerrehorn.

Nu väntar en informationskampanj där föräldrarna ska övertygas om att de ska ta barnen till tandläkaren:

– För många är det ju fortfarande så att man går till tandläkaren när man har ont i tänderna, har man inte ont i tänderna har man kanske svårt att förstå vad man ska dit och göra, säger Kjell Bjerrehorn.

Källa: Anna Björkman/SR

anna.bjorkman@sr.se