Få lockas ta dyra tandvårdslån

Audio/Web radio

För den som inte har råd att betala sin räkning hos Folktandvården finns möjligheten att ta ett så kallat tandvårdslån med hög ränta. En möjlighet som inte har slagit igenom.

Få vill ta de dyra lånen, berättar Ann-Charlotte Frank Lindgren, vd på Folktandvården i Stockholm.

-Förra året var det två personer som sökte ett sådant här lån.

Intresset för att skuldsätta sig mot hög ränta för att kunna betala sin tandläkarräkning är svalt. Folk får hellre fram pengar på annat sätt eller avstår från att gå till tandläkaren.

Folktandvårdens tvååriga lån på maximalt 60 000 kronor finns i en handfull landsting. Utöver Stockholm också i Skåne, Blekinge, Örebro och Gävleborg.

Den effektiva räntan lånen, som sköts av Swedbank, varierar beroende på skuldens storlek. För en kredit på 30 000 kronor blir räntan drygt tio procent och för ett lån på 5 000 blir den drygt 24 procent.

Vd Ann-Charlotte Frank Lindgren, på Folktandvården i Stockholm, är inte förvånad över att få nappat på erbjudandet.

– Vi gör ingen reklam för det. Det är någonting som receptionisten kan berätta om man märker att patienten har problem att betala.

I Örebro däremot har Folktandvården varit tydligare med att informera om att möjligheten att ta lån till hög ränta finns. Det gör att fler, ungefär 100 tandläkarkunder, valt att skuldsätta sig där.

 

Källa: SR Ekot, Claes Aronsson