Fler hål – då ska tandvården spara i Jönköpings län

Audio/Web radio

Antalet unga med hål i tänderna blir allt fler i Jönköpings län. Trots det ska landstinget dra ner på kostnaderna inom Folktandvården. Följden? Att många barn får färre tandkontroller.

De styrande landstingspolitikerna kommer nästa år ge mindre pengar till barntandvården och det får konsekvenser, säger Kerstin Gustavsson, verksamhetschef för Folktandvården på Höglandet.
– Att man drar ner måste ju naturligtvis innebära att vi ser över vår verksamhet, så att vi lägger resurserna där de mest behövs.

Lyssna på inslaget i webbradio: Folktandvårdschefen: ”Det kommer att märkas” ››

Så vad gör ni då?

– Redan idag kallar vi de friska barnen, de med en god tandhälsa, mindre ofta, men vi kommer naturligtvis bli tydliga med att vi måste jobba så även framgent.

.

Kommer det märkas mer nästa år då?

– Det kommer märkas mer nästa år – ja.

De borgerliga partierna och Miljöpartiet, som styr tillsammans i landstinget, har nu klubbat igenom budgeten för nästa år. Då kommer pengarna till tandvården för barn att drabbas.

Totalt skär man ned med 1,6 procent i den ersättning som tandvården får för varje barn man behandlar. Detta trots statistik som visar att antalet unga i länet med karies i tänderna ökade kraftigt under 2011.

Statistiken är dock inget som får politikerna att backa från sparbetinget. Det beskedet gav Miljöpartiets gruppledare i landstinget, Märta Svärd, när budgetdebatten hölls tidigare i veckan.
– Vi vet väl inte riktigt om det handlar om omvärldsförändringar, om det handlar om ett annat sätt att äta, men det är något som vi får titta på.

Kan du lova redan idag att ni kommer titta på det?

.

– Det tycker jag att vi kan lova, det måste vi göra.

Folktandvården måste nu efter sparkravet effektivisera och det innebär alltså att allt fler barn måste vänta längre på att få komma till tandläkaren. De barn som inte har problem kommer att få vänta två år mellan kontrollerna, berättar verksamhetschef Kerstin Gustavsson.
– Ett friskt barn räcker om det kommer varannat år.

 

Två år är ju en lång tid, det kan ju hinna gå väldigt illa i munnen under den tiden?

– Nu försämras inte tandhälsan så snabbt, så vi bedömer inte att det är någon risk.

 

Innebär det att ni haft för täta besök innan då?

– Ibland har vi haft det, ja.

 

Då har ni inte utnyttjat resurserna heller?

– Man kan naturligtvis tolka det så, men man har nog jobbat och gjort det bästa för barnen.

 

Källa: SR Nyheter P4 Jönköping