Fler ska få plats i tandläkarstolen

Audio/Web radio

För att spara en halv miljon kronor måste folktandvårdens tandläkare öka sin så kallade stol-tid och ta emot fler patienter än i dag, säger tandvårdschefen Monica Palmö.

Lyssna på insalget i SR: Så ska tandvården spara halv miljon ››

Tandläkaren Claes Svärd säger att den ökade mängden adminstration är en svår ekvation.

När hälso- och sjukvården inte får pengarna att räcka till drabbar det även Folktandvården på Gotland, som egentligen brukar gå med plus.

Men bristen på tandläkare har senaste året lett till att tandvården inte kunnat ta emot lika många patienter. Samtidigt har intäkterna blivit mindre i och med att patienterna lytt tandläkarnas råd och blivit bättre på att ta hand om sina tänder så att de inte behöver göra lika många tandimplantat.

Nu måste Folktandvården istället effektivisera genom att boka in fler patienter, Tandläkarna ska alltså minska på administrationen. Max trettio procent av dagen ska ägnas åt detta, jämfört med fyrtio till femtio procent i dag.

Förutom Folktandvårdens sparkrav återstår problemet att få tag i fler tandläkare. I dag är tre tjänster vakanta: i Visby, Hemse och snart även Roma. Men Monica Palmö är ändå hoppfull efter att ha besökt tandläkarstudenter i Umeå och varit på tandläkarstämma.

Källa: SR