Ingen tandvård innan du har betalat dina skulder

Audio/Web radio

Inom den vanliga sjukvården är det ingen som nekas vård, oavsett att man skulle ha flera obetalda patientavgifter. Men hos Folktandvården är reglerna tuffare.

Lyssna på inslaget: ”Vi frågar om nån annan kan ställa upp och betala” ››

Den som har obetalda patientavgifter hos folktandvården nekas vidare behandling tills de gamla räkningarna är betalda. Det enda undantaget är akuttandvård, t ex smärtsam tandvärk.

Därmed är reglerna helt olika för tandvård och annan sjukvård.
Inom den vanliga sjukvården spelar det nämligen ingen roll hur många obetalda patientavgifter du har, du får ändå alltid vård, både akut och planerad.

Men hos Folktandvården händer det då och då att personalen i kassan får avvvisa nån som inte har betalat tidigare räkningar. Och det kan vara relativt stora belopp och flera år gamla räkningar i vissa fall.

– Om de säger att de har ont så får de hjälp iallafall, säger Lotta som sitter i kassan på Folktandvården i Härnösand.

Totalt finns det fordringar på 4 miljoner på patienter som inte har betalat fast det har gått minst ett halvår, säger Lena Omling Nylén som är ekonomichef hos Folktandvården  Västernorrland.. Och reglerna är tydliga, säger hon; Man får akutvård för att få bort smärta och kunna äta och sova, däremot inga nya undersökningar och ingen planerad vård.

Lotta i kassan på folktandvården i härnösnd tycker ändå att dom flesta verkar ha accepterat reglerna:

– Men vad säger du till den som vill ha en behandling och inte har pengar?

– Vi brukar ju fråga om nån kan ställa upp, kanske låna av en förälder eller en kompis. Eller om dom kan gå till sociala.

Källa: Nyheter P4 Västernorrland