Komplett handbok om laserterapi

Dental media/artiklar

RECENSION: Laser Phototherapy – Clinical Practice and Scientific Background, av Lars Hode och Jan Tunér, är en ordentligt uppdaterad och mycket bättre version av den slutsålda The New Laser Therapy Handbook. Totalt har boken 938 sidor med över 2500 vetenskapliga referenser, och den är full av nytt material.

Antalet vetenskapliga publikationer om laserterapi ökar snabbt

Idag publiceras det över 250 artiklar om laserterapi på PubMed varje år.

 

Tyvärr har det inte funnits något bra samlingsnamn för LLLT (Low Level Laser Therapy), vilket har gjort det svårt att göra artikelsammanställningar eller ge behandlingsförslag för olika problem. Därför har det också varit svårt att lära ut hur LLLT ska användas.

 

Det kan vara en av anledningarna till att LLLT inte är en erkänd behandlingsmetod (i Sverige). Vi som arbetar med LLLT och vet hur bra det fungerar ska vara glada att över att Jan T och Lars H har skrivit en sådan fin bok och sammanställt den senaste forskningen. Det är lättare att kunna hänvisa till litteraturen i eventuella diskussioner om effekterna med LLLT.

helena hakansson_forthmeiljner-150x150

Av Helena Håkansson Forthmeijer,
leg. tandläkare, medlem i SLMS
och utbildad laserterapeut.

På min klinik finns denna handbok alltid inom räckhåll. För mig som är tandläkare och använder laserterapi dagligen både medicinskt (LLLT) och kirurgiskt finns det mycket att hämta i boken och jag använder den som uppslagsverk. På vår klinik använder vi laser till smärtbehandling, hudproblem, men även estetiskt för hudföryngring och hårborttagning, och självklart också till allt inom tandvård. Denna bok är en fantastisk källa till kunskap. Allt finns med i boken – doseffekter, LLLT teori- och mekanismer, beräkningar, vetenskapliga artiklar och även författarnas stora kunskaper inom laserterapi är väl beskrivet.

 

Allsidigt uppslagsverk

Det man skulle kunna säga är negativt med boken är att det är mycket text, den är svårläst om man nu vill läsa den från pärm till pärm. Men den fungerar alldeles utmärkt som uppslagsbok. Alla som jobbar med någon sorts laserterapi har nytta av att ha läst boken men också att kunna bläddra och leta i den.

 

Tunér och Hode har skrivit en alldeles utmärkt bok som väl beskriver och förklarar laserfysik, dosimetri, förklarar skillnad mellan olika lasrar och beskriver grundligt hur en laser fungerar. Den är väl värd att läsa för alla som är intresserade av grundläggande laserfysik och ett måste för alla som jobbar med laserterapi.

 

 

/Helena Håkansson Forthmeijer

Leg. tandläkare på Tandvårdsvillan Hälsocenter i Brämhult, Borås
Medlem i SLMS och utbildad laserterapeut

LPT_Front

LASER PHOTOTHERAPY – CLINICAL PRACTICE AND SCIENTIFIC BACKGROUND >>