Kontrakt ska få elever att avstå tobak

Audio/Web radio

För att elever på högstadiet inte ska använda tobak erbjuds de att skriva på ett kontrakt med en vuxen där de båda lovar att avstå från tobak. Metoden som kommer från folktandvården i Kalmar län och heter Tobaksfri Duo är en beprövad metod och har använts sedan 2006 i Västerviks kommun.

— Tobaksfri duo är en kontaktmetod som går ut på att en ungdom och en vuxen tecknar ett kontrakt där bägge parter lovar att vara tobaksfria under elevens högstadietid, säger Johanna Smajictandhygienist och samordnare för Tobaksfri duo i Kalmar län, Folktandvården Kalmar.

Informeras om faror med tobak

Alla sjätteklassare i länets kommuner ska få besök av tandsköterskor inom folktandvården och lära sig om farorna med cigarett och snusanvändning. Föräldrar till barnen informeras också om detta och eleven erbjuds skriva på ett kontrakt med en vuxen som inte röker. Det kan vara en förälder, syskon eller lärare på skolan. När kontraktet är påskrivet får eleven ett medlemskort som har olika rabatter.

Välbeprövad metod

Metoden har använts i Västervik sedan 2006 och har hjälpt många ungdomar att avstå från tobak. Metoden finns redan i sex av länets kommuner och kommer nu alltså att införas i Kalmar.

– På framförallt gymnasienivån börjar man se en ökning i rökningen, bland annat hos unga flickor. Därför är det viktigt att vi bromsar detta i tid, säger Johanna Smajic.

Många har testat tobak

År 2010 gjordes en mätning som visade att nästan en femtedel av pojkarna och vart av flickorna i nionde klass någon gång hade rökt. Kjell Lindberg är drogsamordnare i Kalmar kommun.

— 18 procent av pojkarna i årskurs två på gymnasiet hade någon gång testat narkotika. Framförallt då cannabis, berättar Kjell Lindberg.

Källa: SR