Kortare implantat kan ge fler patienter nya tänder

Audio/Web radio

Nu kan fler personer få tandimplantat. En studie som bland annat Odontologiska institutionen i Jönköping står bakom visar att det är möjligt att fästa implantattänder med kortare skruvar än vad man tidigare trott.

Christer Slotte är tandläkare och en av dem som genomfört studien. Han säger att man nu kan hjälpa patienter som man tidigare fått säga nej till.

– Till exempel patienter som förlorat mycket käkben på grund av sjukdomar i käkarna och patienter som förlorat ben på grund av tumörsjukdomar i käkarna, säger Christer Slotte.

 

Men om man nu har fyra millimeter långa skruvar istället för tio millimeter långa, sitter de verkligen lika bra?

– Det kan ju tyckas orimligt om man jämför. Forskning har visat att det är faktiskt ungefär lika bra hållfasthet för det är den yttre delen av käkbenet som håller fast implantatet mest.

Ett tandimplantat genomförs i två steg där det första steget innebär att en titanskruv opereras fast i käkbenet. Det är alltså här man nu kan konstatera att den skruv som tidigare varit mellan 10 och 13 millimeter lång nu endast behöver vara fyra millimeter.

Efter att skruven opererats in ska den läka fast i några månader och sedan görs en ny operation för att fästa själva tanden på skruven. Totalt tar det drygt fyra månader innan patienten har en användbar tand.

Många fler patienter ska nu alltså kunna få hjälp med tandimplantat, men riktigt alla kan inte hjälpas.

– Fortfarande har vi patienter som vi måste säga nej till. Ofta har man för lite benvolym för att man ska kunna fästa de här titanskruvarna i käkbenet, för det behövs ändå en viss volym ben för att det ska kunna hålla konstaterar Christer Slotte, tandläkare i Jönköping.

Källa: SR P4 Jönköping