Landstingstopp tar tandvården i örat

Audio/Web radio

Folktandvårdens nya betalningsregler kommer att skrotas. Det säger landstingsrådet Marie Sällström (S) efter att ha fått höra om reglerna.

Lyssna på inslag ››

Allt fler blekingebor får finna sig i att leva med dåliga tänder om de inte kan ta banklån. Carola Persson i Olofström ställdes inför valet att förlora sina tänder eller att sälja bilen.

Det var i morse som Sveriges Radio Blekinge berättade om Carola Persson i Olofström som inte hade råd att laga sina tänder. Det efter som det inte längre går att dela upp räkningar som understiger 3000 kronor.

Reglerna ska ändras
Men det här är en förändring som inte går hem hos Marie Sällström. Hon vill se en återgång till det gamla och kommer inte initiativet från tandvårdens chefer kommer hon själv att agera.

– Det kommer att ges ett uppdrag till tandvården att ändra på sina rutiner, säger Sällström.

Landstinget är ingen bank
Tandvårdschef Håkan Bergevi har tidigare sagt att regeländringen kom till efter som administrationen av delbetalningarna ansågs för dyr och Håkan Bergevi menade att Landstinget inte ska fungera som en bank.

Men Marie Sällström tycker att folktandvården borde tänka ett steg längre.

– Folktandvården är utsatt för konkurrens och borde tänka på att det är en fördel för dem att kunna erbjuda delbetalningar.

Källa: SR Nyheter P4 Blekinge

Lyssna även på: ”Sälj bilen och laga tänderna”