Musik hos tandläkare ska inte kosta

Audio/Web radio

Europeiska tandläkare slipper att betala royalty-avgifter när de spelar musik för sina patienter. Det beslutade EU-domstolen igår. Samma domstol är däremot tuffare mot hotell som spelar musik för sina gäster.

Lyssna på inslaget: Musiken inte en del av behandlingen ››

 

En italiensk upphovsrättsorganisation har vänt sig till EU-domstolen för att tvinga en italiensk tandläkare att betala motsvarigheten till STIM-avgift för den musik han spelar för sina patienter.

Men domstolen har nu slagit fast att det här kravet inte är rimligt, eftersom tandläkarna anses spela musik för bara några få personer, och att de inte tjänar pengar på det.

Patienterna går till en tandläkare ”med det enda syftet att få en behandling”. Att det spelas musik från skivor ”är inte en del av tandläkarbehandlingen”, skriver EU-domstolen i sin dom. Den italienske tandläkaren slipper därför att betala royalties för musiken han spelar.

Musik som spelas på ett hotellrum är däremot något helt annat än musik hos en tandläkare. Den irländska upphovsrättsorganisationen PPL har vänt sig till EU-domstolen för att få ändring på den irländska lagen som hittills har undantagit hotell från kravet om att betala musikroyalties.

EU-domstolen anser att hotellgäster är så många att ”de måste anses vara en ’publik'”. Dessutom anses det som vinstdrivande verksamhet när ett hotell spelar musik för sina gäster på rummen. Därmed måste också irländska hotell betala royalties, enligt EU-domstolens färska dom.

STIM:s vice vd Eva Modin vet inte riktigt vad hon ska tro. Hon är konfunderad över domen.

– Den första tanken var att det låter konstigt. Vi blev lite förbryllade här och undrade vad detta är. Det senaste jag hörde, juristerna sitter och läser domen nu, är att den inte är fullt så generell som man trodde först utan ganska snävt hållen men jag vet inte vad det kan betyda.

– Men kan det här innebära att man måste ändra i upphovsrättslagsstiftningen?

– Det kan jag inte svara på idag. Vi har inte hunnit läsa den och värdera den på det sättet. Men rent generellt är det ju så att komemr det något i en Eu-dom ska det ju gälla i alla medlemsstater så kan ju innebära det men jag vet inte, säger STIMs vice vd Eva Modin.

Jens Möller, Bryssel
Hugo Lavett

Källa: SR