Nordiska rådet vill ha register över vårdpersonal

Audio/Web radio
De nordiska länderna behöver ett gemensamt register över läkare, tandläkare, sköterskor och annan vårdpersonal. Det har Nordiska Rådet kommit fram till under mötet i Reykjavik i veckan.

De nordiska länderna behöver ett gemensamt register över läkare, tandläkare, sköterskor och annan vårdpersonal. Det väntas Nordiska Rådet kommit fram till under mötet i Reykjavik i veckan.

I registret skall misstag som begås av vårdanställda antecknas så att de inte kan åka runt i Norden och fortsätta felbehandla. Och det finns en del uppseendeväckande fall, säger Christer Adelsbo i Nordiska Rådets välfärdsutskott.

– Vi hade en norsk läkare som hade 42 anmärkningar, varav inte mindre än 29 hade inneburit betalningar på över tio miljoner norska kronor till patienter. Han åkte över och jobbade i Sverige som om ingenting hade hänt, säger Christer Adelsbo.

Det är det här man vill undvika. En läkare felbehandlar upprepade gånger i ett land. Han eller hon tvingas sluta och beger sig då till grannlandet och får jobb där, eftersom ingen känner till läkarens bakgrund. Och så fortsätter felbehandlingarna, de upptäcks och läkaren försvinner till ett annat land.

Med ett gemensamt nordiskt vårdpersonalregister, där eventuella misstag antecknas, skulle sådana här saker kunna undvikas åtminstone inom Norden.

– Det handlar om patientsäkerhet. Och vi menar att det måste vara möjligt att de här allvarliga bristerna förs in i ett gemensamt register, säger Christer Adelsbo.

En närbesläktad fråga är den om olegitimerad personal som lyckas krångla sig in och jobba på sjukhus och vårdcentraler.

Inte minst brist på vårdpersonal kan göra att man i glädjen över att ha fått tag på en läkare eller sköterska anställer utan att kontrollera pappren så noggrant som kanske skulle behövas. Att komma tillrätta med det är också viktigt, säger Christer Adelsbo.

– Vi har faktiskt haft uppe och diskuterat att det kanske borde vara nästa fråga vi lyfter vidare.

Lyssna på inslaget ››

Publicerat: torsdag 04 november kl 14:14, Ekot