Ny tandsköterskeutbildning i Falun

Audio/Web radio

Webbradio: Till hösten startar en helt ny utbildning för tandsköterskor i Falun. Det börjar bli kris i yrket eftersom många tandsköterskor går i pension inom en snar framtid.

Lyssna på inslaget (1:15) ››

-Väldigt få tandsköterskor idag är under 40, de flesta är över 50, säger Mikael Svensson, personalchef på Folktandkvården i Falun.Det finns ett stort behov av nya sköterksor under de kommande femton åren.

Nu startar Folkuniversitet, ett studieförbund som ägs av Uppsala universitet en ny utbildning som i status ligger mellan gymnasieskola och universitet. Yrkeshögskolemyndigheten bekostar. Utbildningen är framtagen uitfrån det stora behovet och i samarbete med Folktandvården.

-Eftersom det är ett bristyrke tänkte jag att det är något att satsa på, säger Josefin Sundberg, en av dem som redan sökt utbildningen. Hon har redan provat på jobbet och tycker att det är omväxlande.

25 elever kommer att tas in i höst och det blir en kull som börjar även nästa år. Finns behovet fortfarande kvar sedan kan det bli ytterligare fortsättning.

Utbildningar startar också i Uppsala, Gävle och Karlstad, är ett och ett halvt år och innehåller både teori och praktik.

Källa: SR.se