Nytt datorsystem på Socialstyrelsen stoppar tandläkare

Audio/Web radio

Datorproblem hos Socialstyrelsen gör att nyutbildade tandläkare inte kan jobba. Runt om i Sverige har tandläkare avskedats eller tvingats arbeta som tandsköterskor eftersom de inte fått sin tandläkarlegitimation.

– Det är jättetråkigt. Om du inte har det på pappret är det ett stort problem, självklart, säger Christine Lindh, nyutbildad tandläkare som jobbar på Folktandvården i Ljungbyholm.

Det är Socialstyrelsen som utfärdar legitimationer till bland annat tandläkare och läkare. När myndigheten i höstas bytte datorsystem började problemen.

Ett 60-tal nyutbildade studenter i landet tvingades vid årsskiftet att vänta fyra gånger så länge som normalt för att få sina legitimationer kontrollerade och hemskickade.

– Jag förstår att det är en svår situation, men vi arbetar på så fort vi kan och det här är ett övergående problem säger Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen.

 

Känns det rimligt att det tar sån tid?

– Det är helt nödvändigt att vi får ett system så att vi kan verkligen trygga att vi har ett rättssäkert problem.

För Christine Lindh i Ljungbyholm tog det ungefär 7 veckor innan hennes legitimation kom. Då hade hon redan jobbat som tandläkare i närmare en vecka.

– Det är ju alldeles för lång tid. Vi hade ju hört i skolan att det skulle ta ett par veckor. Och det är väl den tidsintervallen jag kan tänka mig att det bör ta, säger Christine Lindh.

Men Christine Lindh är inte den som drabbats värst. På andra platser i landet har nyutbildade tandläkare avskedats eller tvingats jobba som tandsköterskor på grund av att Socialstyrelsen inte hunnit skicka ut deras legitimationer.

– Vi hade inte hört någonting om det alls. Så det är väl egentligen den största bristen i det hela, säger Christine Lindh.

Källa: SR