Portugiser förbättrade Dalarnas tandvård

Webb tv

”Vi har ökat kapaciteten med 200 procent” För knappt ett år sedan rådde akut tandläkarbrist i Dalarna. Nu har tio portugiser börjat arbeta, och situationen har förbättrats.

Se inslaget i web TV ››

I våras saknades det många tandläkare på flera orter runt om i Dalarna och Folktandvården drogs med långa väntetider. Särskilt de mindre orterna hade svårt att rekrytera tandläkare.

Men i våras kom också tio portugisiska tandläkare till Falun för att lära sig det svenska språket för att sedan kunna börja arbeta. På Folktandvården i Orsa har två av dem arbetat sedan i somras, Ana Martins och Magda Filipe.

– Det är en stor skillnad från staden jag kommer ifrån, men jag trivs bra, säger Ana Martins.

Det var den höga arbetslösheten i hemlandet Portugal som gjorde att kvinnorna valde att börja arbeta i Sverige och Dalarna istället, där det tvärtom saknades utbildade tandläkare. På kliniken i Orsa gick man på knäna för ett år sedan.

– Innan de kom var jag ensam tandläkare och det är en klinik som är avsedd för tre stycken, så vi har utökat tandläkarkapaciteten med 200 procent, berättar Per-Olof Bergström som är chef på Folktandvården i Orsa.

Och Ana och Magda känner själv att de har betytt mycket på arbetsplatsen.

– Jag vet att det var svårt innan vi kom, säger Magda och Ana håller med.

– Jag och Magda har fyllt en stor lucka här, säger hon.

 

Källa: SVT