Portugiserna räddar tandvården

Audio/Web radio

Var femte tandläkare i länet kommer från ett annat land än Sverige. Det har gjort att tandläkarbristen som tidigare funnits i länet, inte längre är akut.

Lyssna på inslaget: ”Det hade inte gått utan dem” ››

– Vi klarar ju av att upprätthålla vår service på alla ställen i länet och det hade vi inte kunnat göra om vi inte hade de utländska tandläkarna, säger Klas Tunbrå som är divisionschef hos Folktandvården i Norrbotten.

Drygt 25 tandläkare i länet, av totalt 120 kommer från ett annat land än Sverige. Mestadelen, omkring 20 personer är från Portugal.

Folktanvården i Norrbotten har rekryterat folk från andra länder sedan 2001, då det var stor tandläkarbrist i länet.

– Då insåg vi att vi klarar inte av att bara rekrytera från Sverige. Vi började rekrytera i Belgien, sedan i Tyskland och Polen och framför allt nu på senaste tiden i Portugal, säger Klas Tunbrå.

Den portugis som kom till Norrbotten först av sina landsmän för att jobba var Fernando Almeida. Han kom hit direkt efter sin utbildning och har nu varit i Norrbotten i nio år.

Han bor här tillsammans med sin portugisiske sambo, som även hon är tandläkare. De har inga planer på att återvända till Portugal.

– Nej, jag trivs jättebra här så jag har inga sådana tankar. Utan jag tänker stanna. Dessutom har jag nu skrivit ett kontrakt på sex år, säger Fernando Almeida.

Men Fernando är en av få som stannar. Ofta lockar större städer och hemlängtan efter några år. Men Klas Tunbrå menar att det är en del av den nya generationens sätt att leva och han tycker att fördelarna väger tyngre.

– Det blir sådan glädje på kliniken. Alla skrattar. De för in något helt nytt, så det berikar våra kliniker. Verkligen! Att det kommer in lite fart och fläkt, säger han.

 

Källa/Text: Linnea Luttu SR P4 Norrbotten