Se upp med fruktjuice och sportdrycker – frätskador ny folksjukdom

tanderosion

I ett experiment som Svenska Dagbladets genomfört tillsammans med forskare på Karolinska institutet syntes svåra frätskador på tänder som legat i juice och söta drycker redan efter tio dagar.

– Häpnadsväckande mycket av tandmassan hade försvunnit. Det som överraskade mig mycket är att colan inte var värst, säger Lena Karlsson, lektor på Karolinska institutet.

Sura drycker som juice och kolsyrat vatten med citron men också vitaminvatten och sportdrycker som särskilt vänder sig till ungdomar är några av de värsta bovarna bakom de snabbt ökande frätskadorna.

– Det handlar om dental erosion, hur den allt större mängden sura drycker vi konsumerar fräter bort tandytan, lager efter lager.

– Den allmänt erkända uppfattningen bland forskare är att frätskador blivit ett allt vanligare problem – och att utvecklingen gått snabbt. Epidemi är ett starkt ord, men det har plötsligt blivit väldigt viktigt att ta hänsyn till eftersom många ungdomar har bekymmer, säger Ann-Katrin Johansson, expert på dental erosion.

– Ser man på orsakerna till skadorna hos ungdomar så är det just ofta sura drycker. Den konsumtionen har ökat enormt. Och i de yngre tonåren förvärras skadorna snabbt, säger Ann-Katrin Johansson.

– Fruktkorgar på jobbet är en annan bov, säger Ingrid Fischer, protetikerspecialist i Göteborg. Många ersätter vanliga måltider och småäter ständigt syrlig frukt på jobbet. Vi tandläkare ser hur det fräter på tandemaljen.

Resultatet är slitna tänder, ilningar och värk – samt i slutändan ingrepp som kan kosta tusenlappar. Medan karies har minskat kraftigt de senaste årtiondena visar svensk forskning att frätskadorna är på väg att utvecklas till en ny folksjukdom.

Det gäller alltså att se upp med juicen och andra sura drycker!

Detta är ju ingen nyhet för tandvården men en stor nyhet för många patienter.

/Dental24

Läs mer:

Om Svenska Dagbladets undersökning ››

Läs Dental24 pressrelease 2012-02-29: Juice och kolsyrat vatten med citron sämre för tänderna än Coca Cola. ››