Stora skillnader i tandhälsa – trots insatser

Audio/Web radio

Barnen i Stockholms län får allt bättre tänder, men skillnaderna är fortfarande stora mellan välbärgade och utsatta områden. Det trots särskilda insatser.

– Jag ser och har sett många föräldrar som har läsk och saft i nappflaskorna, det säger Marie Lydecker som bor i Skärholmen. Hon menar att det är hos föräldrarrna en förändring måste till.

Är det ingen som säger till föräldrarna?

– Vem är det som ska eller kan säga till?

Länets barn och ungdomar får allt mindre problem med karies på tänderna. Det gäller barn i alla åldrar och i alla länets delar. Det här visar landstingets årliga tandhälsorapport. Men förbättringen är störst bland de barn som redan har den allra bästa tandhälsan. Det trots särskilda insatser riktade mot barn som anses ha större behov av hjälp.

– Många vet inte vad som händer med tänderna. Det handlar om okunnighet, säger Marie Lydecker.

Samira Halimi, tandläkare verksam i Skärholmen, tycker ändå att förändringen ÄR till det bättre och att förväntningarna inte ska vara för höga.

– Vi försöker komma med information med motivtion. Det går ändå inte att förvänta sig samma resultat. De har många barn och mycket annat som måste prioriteras, säger hon.

För att få till en förändring ska Landstinget nu kalla 1-åringar i vissa områden på kontroll. Något som ansvarige politikern Catrin Mattsson (C), hoppas ska ge resultat.

– Vi har gjort bedömningen att en tidig kontakt är viktig. Det är aldrig barnets fel när den sitter i tandläkarstolen med munnen full av karies, säger Catrin Mattsson.

Källa: SR