Svenska Tandläkare Utan Gränser – första volontärresan till Zimbabwe1

Dental media/artiklar

Den 15 januari 2010 flög en volontärgrupp till Zimbabwe för att ta itu med Tandläkare Utan Gränsers första projekt. Nikoo Bazsefidpay, grundare och ordförande för Tandläkare Utan Gränser: Anledningen till att vi valde Zimbabwe var att en av Tandläkare Utan Gränsers styrelsemedlemmar sedan länge hade goda förbindelser i landet. Redan under sommaren 2009 besökte vi Harare för att etablera kontakter och förbereda den första volontärresan.

Instrument och material sponsrat av svenska företag och kliniker

Tandläkare Utan Gränser är en svensk oberoende, ideell organisation som startades mars 2009. Tandläkare Utan Gränser har som uppdrag att verka i länder där munhälsan är eftersatt. Projektländernas befolkning erbjuds odontologisk vård, profylaktisk information och instruktioner som syftar till att förbättra både munhälsan och den allmänna hälsan. Genom långsiktighet ska projekten ha en positiv och kontinuerlig påverkan för så många människor som möjligt.

TLUG är en helt ideell organisation och därför helt beroende av sponsorer. Under hösten kontaktade vi tandvårdsföretag och tandvårdskliniker runt om i Sverige för att försöka samla instrument och material till vårt projekt. Resultatet blev över förväntan och vid avresan i januari 2010 hade vi lyckats samla in allt det material som vi skulle komma att behöva i Zimbabwe.

Akutvård och utbildning till 700 patienter

Den första volontärgruppen bestod av sju personer, varav sex tandläkare och en sköterska från olika delar av Sverige. Jag var själv en av dem.

Väl på plats delades vi upp i tre grupper. Två tandläkare stannade i huvudstaden Harare för att arbeta med ett projekt för HIV- drabbade barn. Den andra gruppen åkte till Old Mutare, en mindre stad tre och en halv timmas bilfärd från Harare. Där fick de jobba i ett stort område med många barnhem. Den tredje gruppen åkte ännu längre ut i landet till staden Mutambara där vi upplevde mest primitiva arbetsmiljön. Patienttrycket var mycket stort. Arbetet bestod mest av akutvård i Old Mutare och Mutambara men vi fick också tillfälle att ge preventiv vård främst i Harare.

Under de dryga nio arbetsdagarna träffade vi nästan 700 patienter, extraherade ca 600 tänder och gjorde nästan 250 lagningar. Dessutom utförde vi preventivt arbete på barnhemmen i form av utbildning för barnen och deras lärare och skötare.

En dröm har gått i uppfyllelse

För mig personligen har detta projekt varit mycket mer än enbart volontärarbete. Det är min dröm som gått i uppfyllelse. På mindre än ett år har organisationen hunnit genomföra och uppnå mer än vad vi hade hoppats på, tack vare dedikerade medlemmar och en välfungerande styrelse.

Att idag ha en organisation i Sverige där alla eldsjälar som vill jobba som volontär kan vända sig är fantastiskt.

Tandläkare utan gränser Tandläkare utan gränser

Vill du själv arbeta som volontär?

Vi bedriver kortare projekt som varar mellan två till fyra veckor. Volontärerna står själv för sina kostnader gällande flyg och boende. Som volontär får du utföra två former av arbete; akut och preventiv vård. Nästa projekt planeras till juli 2010.

Tandläkare Utan Gränser har redan över 260 medlemmar och många har även anmält sitt intresse för volontärarbete.

Jag kan varmt rekommendera volontärarbete till alla mina kollegor. Det ändrar ens livsperspektiv och sättet vi uppfattar den värld vi lever i, det lämnar stort avtryck i hjärtat och väcker många känslor.

Tack för allt stöd!

Nikoo Bazsefidpay
grundare och ordförande för Tandläkare Utan Gränser

Vill du vara med och göra en förändring? Kontakta oss:

www.tandlakareutangranser.se

info@tandlakareutangranser.se
Tel nr: 073 969 73 23

Stöd oss!

Bankgiro: 408-7482 & Plusgiro: 512172-8