Sverige bäst på problemlösning med dator

Audio/Web radio

Sverige ligger över genomsnittet när det gäller förståelse inom läsning, räkning och problemlösning. Det visar en undersökning som Ekonomiska samarbetsorganisationen OECD gjort bland 23 länder. Men om man bara ser till problemlösning med hjälp av dator är Sverige bäst.

Lyssna på inslaget i radio: 170 000 deltagare från 23 länder ››


– Det tror jag är för att vi använder väldigt mycket dator. Det är många svenskar som använder dator, det har ju visat sig i tidigare studier också. Det visar sig ju även i den här undersökningen att vi använder det mycket och är bra på det.

Det är första gången som en så här omfattande studie görs, där läsförståelse, räknefärdigheter och problemlösning med hjälp av dator ingår.

Totalt deltog 170 000 vuxna personer från 23 länder. I Sverige har 4 500 personer fått svara på frågor och lösa uppgifter av olika svårighetsgrader, det kan till exempel handla om att skapa mappar i sitt e-mailprogram eller ta reda på när 100-metersfinalerna i OS avgörs, alltså praktiska färdigheter som behövs i vardagen.

Undersöknigen visar att Sverige totalt, sett till de tre färdigheterna ligger på en fjärdeplats, av deltagande länderna. Efter Japan, Finland och Holland. Men om man enbart tittar till förmågan att lösa problem med hjälp av en dator ligger Sverige alltså högst.

Men även om Sverige ligger bra till totalt sätt, är det stora skillnader, alltså många ligger på en låg nivå, vilket till exempel gäller personer med kort utbildning, säger Ann-Charlott Larsson på SCB.

– Man kan ju se att de som är lågpresterande har ofta kort utbildning, personer som inte arbetar. Så det man behöver är kanske att höja utbildningsnivån och att det är viktigt att ha ett arbete, så att man använder de färdigheter man skaffat sig i skolan. Annars går de förlorade.

Trots att Sverige är i topp så har bland annat Finland gått om, vad beror det på?
– Svårt att säga, man får titta på utbildningssystemet i de olika länderna och se hur de ser olika ut, säger Ann-Charlotte Larsson.

 

Källa:  SR, Ekot i P1